Умря готвачката на Обама, Буш и Мартин Лутър Кинг

Леа Чейс е не само велик кулинар, но и голям борец за граждански права

Новини
12:37 - 04 Юни 2019
2420
Умря готвачката на Обама, Буш и Мартин Лутър Кинг

Президентите Обама и Джордж Буш са само двама от звездните ѝ клиенти. Легендарният певец Рей Чарлс също често се е отбивал в нейния ресторант в Ню Орлиънс. Леа Чейс беше не само главен готвач, а истинска легенда, а нейният „Дууки Чейс” е място, където се събираха най-важните хора в САЩ.

Леа Чейс е починала в събота, 1 юни, в дома на своя син, на 96-годишна възраст, на няколко преки разстояние от ресторанта, в който е прекарала почти целия си живот.В САЩ тя е позната като легендата на креолската кухня: микс от френски, испански и италиански кулинарни традиции, повлияни от африканската и местната индианска кухня.

Леа обаче не е толкова известна в страната на неограничените възможности само заради вкусните си ястия. Тя е и популярен активист в защита на гражданските права.

Чейс се ражда през 1923г. в Мадисънвил, малко градче в щата Луизиана. Тя е второто от общо тринадесет деца в семейството. Леа и нейните братя и сестри се научават да четат от книгите, които библиотеката изхвърля на боклука.

Заминава да учи в Ню Орлиънс, защото в нейния град на чернокожите деца им е забранено да продължават образованието си след началното училище.

На 16-годишна възраст се дипломира, а на 18 вече работи в ресторант в квартала на латиносите. Там се запознава със своя съпруг – джаз музиканта Едгар Чейс Джуниър.

Семейството на нейния съпруг по това време притежавало ресторант в Треме, исторически афроамерикански квартал в Ню Орлиънс.

По настояване на Леа ресторантът се развива и се превръща в място, където се събират най-изявените лидери в борбата за правата на чернокожите в САЩ.

„Трябва да изглеждате като момичета, да се държите като дами, да мислите като мъже и да работите като кучета”, е една от най-популярните ѝ реплики.