Умря Кръстникът на покера (+ архивни снимки)

Дойл Брансън си отиде на 89-годишна възраст след дълга битка с рака

Личности
17:01 - 15 Май 2023
3939
Умря Кръстникът на покера (+ архивни снимки)

"С натежало сърце съобщаваме за кончината на нашия баща Дойл Брансън", известиха в социалните мрежи наследниците на знаменития играч, наричан оше Кръстника на покера. Дойл Брансън, най-голямата легенда и икона в тази индустрия, си отиде на 89-годишна възраст след дълга битка с рака.

TexasDolly, както беше никнеймът на великия Дойл, остава изумително наследство, като е вдъхновил милиони по целия свят да изберат пътя на професионални покер играчи. 

Роден на 10 август 1933-та в Лонгуърт, Тексас, в младите си години Брансън демонстрира сериозни спортни заложби, като е на косъм от НБА. Тежка контузия в коляното слага преждевременно край на кариерата му и той започва работа в малък магазин за хранителни стоки. Паралелно с това стартират и заниманията му с покер. И както сам признава - след като за една вечер на покер масата печели колкото месечната си заплата на продавач, решава да се посвети напълно на покера.

С първата си голяма покер титла през 1970 г.

Сформира легендарното трио "Texas Rounders" заедно с Брайън Робъртс-Моряка и Томас Престън, с които започват да дефилират из щата, участвайки в турнири и най-вече в нелегални игри. И когато иначе огромният Тексас отеснява откъм поле за изява, Брансън се мести с бандата си в Меката на покера - Лас Вегас.

С неизменната си усмивка и каубойска шапка на главата, Дойл Брансън се пуска още на първите Световни покер серии (WSOP) през 1970 г., като не пропуска участие почти до самия си край. Печели две последователни златни гривни през 1976 и 1977-а, а изумителното е, че го прави с една и съща комбинация от карти - десетка и двойка. Като именно тази "ръка" започва да носи името му и до ден днешен.

1977 г. Дойл Брансън позира гордо пред спечелените от него 340 000 долара - огромна сума за времето си, равняваща се на днешни около $3,84 милиона.

Общо има 10 шампионски гривни, приет е в Залата на славата още през 1988 г., а само от наградни фондове на турнири е спечелил над 11 милиона долара. Колкото до приходите му от кеш-масите - те са "безотчетни".

Заради благия си характер и култовите лафове, които пуска по време на игра, Дойл е в основата на огромния покер бум в началото на този век. Симпатичният старец е желан гост на всяка една телевизионна маса за игра, а клипове с негови отигравания трупат милиони гледания в платформите.

Време за блъфиране

Брансън издава 2 книги - "Супер система" и "Супер система 2", които са считани за Библията на покера. Като остава в историята с още нещо - синът му Тод Брансън също печели световните серии, а това е първият и единствен случай, когато баща и син стъпват на върха.

При една от последните си публични прояви - през 2018 г.

"Играя покер от цяла вечност, нещата се промениха коренно. Сега младите са като компютри, мозъците им изчисляват всичко до най-дребния детайл. Превърнаха покера в математика. Шоуто се загуби, страстта, любовта. Все неща, заради които посветих живота си на това", каза наскоро легендата.

Но освен триумфи, съдбата предлага на Брансън и тежки изпитания. Легендата на 3 пъти трябва да се справя с рака. Първата диагноза е поставена още преди старта на покер кариерата му, когато отива на преглед заради бучка на лимфните възли. Докторите са категорични, че му остават максимум 3 месеца живот. И когато Дойл решава все пак да влезе за операция, която би му дала минимален шанс за удължаване на дните, всички с изумление откриват, че ракът е изчезнал. Или както признават медиците - спонтанна ремисия, истинско чудо, а дотогава са познати още само два подобни случая.

След години Дойл още на два пъти се среща с рака, този път - далеч по-сериозно, като за последно беше опериран през 2015-а от злокачествено образувание в главата. Заради химиотерапията пък Кръстника се придвижваше с патерици към любимата си покер маса, за да покаже за пореден път умения.