Умря йогата, твърдял, че не е ял и пил вода 80 години

Топ
16:17 - 26 Май 2020
3596
Умря йогата, твърдял, че не е ял и пил вода 80 години

Индийски йога, който твърдеше, че не е ял и пил вода цели 80 години, си отиде на 90-годишна възраст, съобщи Франс прес. Прахлад Джани стана обект на медицински проучвания, но същевременно породи и куп съмнения относно истинността на твърденията му.

Аскет с дълга бяла коса и с халка в носа, той бе родом от малкото селце Шарада в щата Гуджарат в източната част на Индия. Отшелникът твърдеше, че от 11-годишна възраст не е консумирал нито храна, нито вода. "Той се спомина в дома си от старост във вторник", каза неговият съсед Шитал Шаудхари.

Йогата твърдеше приживе, че е бил благословен още като дете от индийската богиня Амба- Мата, която го дарила със свръхестествени способности.

"Получавам еликсира на живота през дупката на небцето си, което ми позволява да живея без храна и без вода", заяви йогата пред "Франс прес"през 2003 г.

Не е възможно да се провери дали аскетът наистина е живял толкова години "от въздуха". Според медиците на толкова дълго гладуване е невъзможно да издържи човешкото тяло, да не говорим за лишаване от вода. Джани си спечели малка група последователи и предизвика интереса на учените. Те го изследваха на два пъти - през 2003 и през 2010 г.

По време на второто проучване , когато през цялото време е бил следен денонощно от камерите , Джани успя да издържи без да се храни, без да пие вода, без уриниране и дефекация в продължение на цели две седмици. С това си постижение той предизвика учудването на наблюдаващите го лекари.