Унгария блокира 50 милиарда евро за Украйна от ЕС

ЕС
07:55 - 15 Декември 2023
4651
Унгария блокира 50 милиарда евро за Украйна от ЕС

Унгария в петък блокира споразумението с Европейския съюз (ЕС) за 50 милиарда евро за Украйна от бюджета на ЕС. Лидерите решиха да се върнат към дискусията по него през януари. Това съобщава "Ройтерс", като цитира нидерландския премиер премиер Марк Рюте.

Рюте каза, че 26 страни от ЕС са съгласни да предоставят на Украйна парите  до 2027 г. Но Унгария е против това решение, което изисква единодушие.

"Все още имаме малко време, Украйна няма да остане без пари през следващите няколко седмици, каза Рюте пред репортери на излизане от преговорите. Ние се споразумяхме с 26-те страни. Виктор Орбан от Унгария все още не успя да направи това. Уверен съм, че можем да постигнем сделка в началото на следващата година. Мислим, че това ще се случи в края на януари", каза Рюте.

Той добави, че ще има друга среща на върха за постигане на сделката.

Припомняме, че в четвъртък след продължилата около три часа дискусия между лидерите на ЕС относно присъединяването на Украйна към блока, германският канцлер Олаф Шолц предложил на Виктор Орбан да излезе навън при гласуването.

Политическият финт на германския канцлер убеди унгарския лидер да се откаже от ветото си върху разширяването на ЕС.

Идеята позволи на 26-те лидери на ЕС, които останаха, да одобрят пътя на Украйна към присъединяване с необходимото единодушие - което според правилата на ЕС се изпълнява и ако един лидер отсъства - докато Орбан все още може да каже, че не е гласувал в подкрепа.

Орбан реагира критично след като стана ясно, че Европейският съвет започва преговори за присъединяване с Украйна и Молдова. Докато останалите лидери приветстваха новината, то Орбан написа във "Фейсбук": Членството на Украйна в ЕС е лошо решение. Унгария не иска да участва в това лошо решение!