Унгария блокира изявление на ЕС спрямо политиката на Китай към Хонконг

Новини
15:55 - 16 Април 2021
2135
Унгария блокира изявление на ЕС спрямо политиката на Китай към Хонконг

Унгария блокира критично изявление на Европейския съюз. спрямо политиката на Китай към Хонконг. Това са разкрили двама дипломати, като това е ход, който вероятно ще подкопае опитите за противодействие на ограничаването на свободите от Пекин в бившата британска колония, отбелязва "Ройтерс". 

ЕС, който има за цел да подкрепи Великобритания и САЩ в отстояването на правата на човека в Хонконг, трябваше да направи изявлението си в понеделник на среща на външните министри на ЕС, но не успя да спечели необходимото съгласие от всички 27 страни на ЕС.

"Аргументът на Унгария беше, че ЕС вече има твърде много проблеми с Китай", уточнил пред "Ройтерс" високопоставен дипломат от ЕС. Втори високопоставен дипломат е потвърдил блокирането и позицията на Унгария. Представител на ЕС заяви, че изявлението е било изтеглено от процеса на одобрение на ЕС.

Китай и ЕС си наложиха взаимни санкции във връзка с обвиненията на Запада в нарушаване на човешките права в Синцзян на 22 март.

Миналия месец Будапеща неохотно подкрепи санкциите на ЕС, наричайки ги "безсмислени", и прие китайския министър на отбраната на официално посещение дни след решението на ЕС за санкциите.

Унгария е голям получател на китайски инвестиции. В миналото както Унгария, така и Гърция, където китайският COSCO Shipping има мажоритарен дял в най-голямото пристанище в Гърция, блокираха изявленията на ЕС относно Китай.