Унгария даде пътека за влизане на руснаци в ЕС

ЕС
12:52 - 30 Юли 2024
1792
Унгария даде пътека за влизане на руснаци в ЕС

Унгария опростява условията за пътувания за граждани на Русия и Беларус след визитата на Кинтор Обран в Москва. Будапеща е включила гражданите на двете страни в програмата за т.нар. национална карта, която дава възможност за 2-годишно удължаване на предстоя за всички, които искат да работят в Унгария.

"Вече няколко дни руснаците могат да влизат в ЕС през Унгария без никакви проверки за сигурност и да се движат свободно в други страни от ЕС, благодарение на регистрацията като гастарбайтери в Унгария, която премиерът Виктор Орбан предостави на имигрантите от Русия и Беларус през юли, пише RND.

Не е изключено, и в службите има голямо безпокойство за това, заедно с гастарбайтерите руските шпиони също да проникнат в ЕС или че Кремъл може умишлено да вкара руснаци в ЕС, за да извършват терористични атаки.

RND нарича действията на Унгария провокация и подчертава, че това предизвиква недоволство в ЕС, защото реално решението представлява представляват заплаха за сигурността на цялата Общност.

Експертът по външна политика на ЕС Сергей Лагодински нарича хода на Будапеща "грешен подход" предоставяне на разрешителни за влизане на руснаци и беларуси без проверки за сигурност в момент, когато руските власти правят всичко възможно да отслабят Европа чрез хибридни атаки.

Лагодински изрази убеждението, че "би било погрешно всички руски граждани да бъдат заклеймявани като подводници на режима", но добави, че Орбан прави това, което винаги прави: "Той подкопава европейската миграционна система и в същото време се превръща в слуга на Кремъл."

През пролетта унгарското правителство обяви, че има нужда от около 65 000 работници. Те могат да доведат семействата си със себе си и да кандидатстват за постоянно пребиваване след 3 години.

на фона на това други страни от ЕС, като Финландия, вече не позволяват на руснаците да влизат в страната. Правителството в Хелзинки се аргументира с опитите на Русия да дестабилизира границата и страните от ЕС.