Унгария договори газ от Русия за догодина

В дългосрочен план разчита на „Турски поток“

Новини
12:32 - 22 Март 2019
1688
Унгария договори газ от Русия за догодина

През 2020 година Унгария ще получава руски газ, даже Русия да не сключи споразумение с Украйна за транзит на синьо гориво за Европейския съюз, съобщи министърът на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария Петер Сиярто след края на преговорите с „Газпром“, предава руската агенция EA Daily, цитирана от агенция „Фокус”.

„Въпросът за енергийната сигурност има също и геополитически компонент поради факта, че транзитното споразумение между Русия и Украйна изтича в края на тази година и новият договор все още не е подписан. Това означава, че лесно може да възникне ситуация, при която Русия повече няма да доставя газ в Европа през Украйна“, счита Сиярто. Според него унгарците трябва да са готови за най-лошия сценарий при планирането на мерките за сигурност на енергийните доставки за страната. Сиярто поясни, че Будапеща може да купи част от нужния природен газ през Австрия. Хранилищата в Унгария са в състояние да приемат 6,3 млрд. куб. м газ.

В дългосрочна перспектива, както заяви външният министър, Будапеща разчита на мощностите на „Турски поток“, който „Газпром“ строи съвместно с България и Сърбия.

По-рано ръководителят на „Нафтогаз” заяви, че позицията на редица европейски страни, по-специално Германия, по отношение на газопровода „Северен поток 2”, оставя малък шанс за запазване на транзита на газ през Украйна. Руската агенция припомня, че споразумението за транзит между Киев и Москва изтича в началото на 2020 година. През тази година трябва да започне експлоатацията на „Северен поток 2“ и Украйна се опасява, че с неговото пускане транзитът през нейната територия ще бъде прекратен.