Унгария и Полша с вето върху бюджета на ЕС и фонда за възстановяване

Новини
17:12 - 16 Ноември 2020
1634
Унгария и Полша с вето върху бюджета на ЕС и фонда за възстановяване

В понеделник Унгария и Полша блокираха приемането от правителствата на Европейския съюз на бюджета за 2021-2027 г. и на фонда за възстановяване на 27-членния блок, тъй като се включва клауза, която обуславя достъпа до отпусканите средства при спазване на върховенството на закона, съобщава Ройтерс.

На среща в Брюксел посланици на правителствата на ЕС трябваше да подкрепят компромиса, постигнат по отношение на общия пакет от 1,8 трилиона евро с Европейския парламент, но не можаха да сторят това заради ветото от страна на Варшава и Будапеща.

Германското председателство на ЕС заяви, че посланиците са гласували обвързването между средствата и зачитането на върховенството на закона, тъй като това гласуване изисква само квалифицирано мнозинство.

Но що се отнася до гласуването на самия дългосрочен бюджет от 1,1 трилиона евро и пакета за възстановяване на стойност 750 милиарда евро, които изискват единодушна подкрепа, "две държави-членки на ЕС изразиха резерви", заяви немското председателството, визирайки Унгария и Полша.

По-рано през деня ЕК посочи, че Европейският съюз би трябвало да постигне споразумение за дългосрочния бюджет на общността за периода 2021-2027 г. по време на председателството на Германия, което приключва на 31-ви декември. Според комисията германското председателство на ЕС ще успее да намери решение на проблема с очакваното вето на Унгария върху бюджета на 27-членния блок.