Унгария и Швеция задълбочават военното си сътрудничество

ЕС
11:28 - 23 Февруари 2024
969
Унгария и Швеция задълбочават военното си сътрудничество

Унгария ще подпише договор за отбранителната промишленост с Швеция. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Ще затворим всички висящи въпроси и ще подпишем договор за отбранителната индустрия, и също така ще определим някои решения или цели относно военното сътрудничество, посочи Орбан, без да дава подробности.

По-късно днес Орбан ще проведе среша с шведският премиер Улф Кристерсон относно членството на Швеция в НАТО. Унгарският лидер подчерта, че следващата седмица членството на скандинавската страна в Алианса ще бъде ратифицирано.

Швеция кандидатства за присъединяване към НАТО преди почти две години в историческа промяна в политиката си на неутралитет, предизвикана от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Унгария е единствената членка на НАТО, която все още не е ратифицирала присъединяването на скандинавската страна, като управляващата партия на Орбан Фидес многократно отлагаше гласуването, позовавайки се на недоволства от това, че Швеция критикува Унгария за нейните резултати по отношение на стандартите за върховенство на закона. Забавянето влоши отношенията на Будапеща със Съединените щати и предизвика безпокойство сред съюзниците.