Унгария обеща подкрепа на Швеция и Финландия за НАТО

От своя страна Осло и Хелзинки обещаха да не подкрепят кюрдските въоръжени групировки

Свят
13:20 - 09 Ноември 2022
1208
Унгария обеща подкрепа на Швеция и Финландия за НАТО

Парламентът на Унгария ще обсъди ратифицирането на присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, съобщава "Ройтерс".

Това ще се случи по време на есенната парламентарна сесия, след като бяха приети редица законопроекти, свързани с ЕС.

Финландия и Швеция са наши съюзници и могат да разчитат на нас, изтъкна Гергели Гуляс, ръководител на кабинета на Виктор Орбан.

До момента Унгария и Турция са единствените страни членки на Алианса, които не са дали разрешение за присъединяване на двете скандинавски държави.

Миналата седмица Анкара обяви, че Швеция и Финландия все още не са изпълнили всички задължения по постигнатото сн ея споразумение, поради което засега блокира кандидатурите им за присъединяване към НАТО.

Двете скандинавски страни кандидатстваха за присъединяване към НАТО в отговор на руската инвазия в Украйна, но се сблъскаха с опозиция от страна на Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи.

През юни Швеция и Финландия подписаха меморандум , в резултат на който Анкара вдигна ветото върху техните кандидатури за присъединяване към трансатлантическия съюз за сигурност.

От своя страна Осло и Хелзинки обещаха да не подкрепят кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да подкрепят мрежата на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г. и която Турция определя като терористична организация с акронима FETO.