Унгария облага приходите от лихви по депозитите

Постъпленията от налога ще бъдат използвани за обслужване на държавния дълг на страната

Новини
15:49 - 01 Юни 2023
2033
Унгария облага приходите от лихви по депозитите

Унгария очаква данъчните и регулаторни промени, които бяха обявени днес, да стимулират търсенето на унгарски държавни облигации, поради което да бъдат пласирани ценни книжа за още 1,8 трилиона форинта (4,86 милиарда евро).

Това обяви пред журналисти министърът на икономическото развитие на страната Мартон Наги, цитиран от Ройтерс.

Той обясни, че реформите включват налагането на "социален данък" в размер на 13 на сто върху възвръщаемостта, която получават вложителите в инвестиционни фондове. Предвидено е изключение за инвестициите във фондове за недвижими имоти.

С новия данък ще бъдат облагани приходите от лихви по банковите депозити и някои други инвестиции.

Унгарският министър на икономическото развитие обясни, че се предвижда приходите от "социалния данък" да бъдат използвани за обслужване на държавния дълг на страната. Банките в Унгария ще могат да намалят плащанията си, които възникват с въвеждането на новия данък, ако купят "повече държавни облигации".

Представител на унгарската банка ОТП (OTP Bank), която е собственик на българската ДСК, заяви, че тези мерки ще доведат до "нарушаване на конкуренцията".

Унгария е държавата с най-висока годишна инфлация в Европейския съюз. Повишаването на цените през април достигна 24 на сто на годишна основа. На този фон разходите за обслужване на унгарския държавен дълг се повишиха до над 4 на сто от брутния вътрешен продукт на страната, при около 2 на сто в началото на това десетилетие.

Същевременно банките в Унгария, които са много добре капитализирани, плащат лихви в размер на по-малко от 1 на сто на годишна основа

по привлечените депозити на виждане (до поискване). Този вид депозити, които може да бъдат изтеглени веднага, без да бъде загубено олихвяването, са в размер на около 8 трилиона форинта (21,6 милиарда евро), разкри унгарският министкър на икономическото развитие. Лихвите по срочните депозити в Унгария (около 1 трилион форинта - 2,7 милиарда евро) достигат до под 5 на сто на годишна основа. 

"Лихвите по депозитите на виждане, в размер на 0,5 на сто (на годишна основа - бел. ред.), са смешни", заяви Наги пред журналисти в Будапеща.