Унгария обявява национална забрана за украинския внос, ако ЕК не удължи мораториума

Новини
15:34 - 13 Септември 2023
2372
Унгария обявява национална забрана за украинския внос, ако ЕК не удължи мораториума

Унгария е съгласна с Румъния, Словакия и България да наложи забрани за внос на украинско зърно в защита на националните пазари, ако ЕС не удължи действащата в момента забрана, която изтича на 15 септември.

Това заяви днес унгарският министър на земеделието Ищван Над, цитиран от Ройтерс.

Унгарският земеделски министър Ищван Над заяви в пост във "Фейсбук", че тази нова национална забрана ще се прилага за по-широк спектър украински продукти, отколкото действащите мерки. 

"Съгласихме се с румънските, словашки и български колеги, че ако няма решение за удължаване на изтичащия мораториум от Брюксел, ще предприемем национални мерки индивидуално", каза Над във видео обръщение. 

Полша и Унгария заявиха, че едностранно ще удължат забраната, ако Еврокомисията не го направи. 

ЕК обяви "временни превантивни мерки" през май, с които се забраниха продажбите в Полша, Унгария, Румъния, България и Словакия, като същевременно се позволи транзита за неевропейски пазари, основно в Африка. Тези мерки обаче изтичат в петък, 15 септември. 

Еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски вчера изрази увереност, че

ЕК ще удължи временната забрана за украински внос в тези пет страни, тъй като мерките допринасят за засилване на износа извън блока.

Украйна стана изцяло зависима от алтернативните маршрути, осигурени от Европейския съюз и наречени "коридори за солидарност", за износа си на зърно, след като през юли Русия се оттегли от сделката за безопасен транспорт през Черно море. 

В резултат фермерите в съседните ѝ страни - Полша, Унгария, Румъния, Словакия, както и в България, са изправени пред засилена конкуренция и проблеми на собствените си пазари, припомня Ройтерс.