Унгария отхвърли препоръката на ЕС за отваряне на границите

В страната има 4100 заразени с коронавирус и около 590 починали

Свят
17:39 - 02 Юли 2020
574
Унгария отхвърли препоръката на ЕС за отваряне на границите

Унгария няма да изпълнява препоръката на Европейския съюз за отваряне на границите за държави извън Общността. Това обяви премиерът Виктор Орбан, който смята, че страната му все още е изложена на риск от коронавируса, предаде АФП.

Във вторник 27-те страни членки на ЕС финализираха списък с държави, чиито граждани могат да влизат в Общността от сряда.

"В момента ние не можем да приложим молбата на ЕС да се позволи на граждани от държави извън ЕС, с изключение на Сърбия", съобщи Орбан във видеопослание във "Фейсбук".

Унгария отвори границата със съседна Сърбия още през май.

Но според Орбан отмяната на рестрикциите за допускане на граждани от държави извън ЕС "отива срещу здравните интереси на унгарския народ".

В списъка на ЕС влизат следните държави: Алжир, Австралия, Канада, Япония, Грузия, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис и Уругвай. Китай също ще бъде включен, ако предприеме реципрочни действия.

Други страни членки на ЕС също изразиха резервираност относно отмяната на ограниченията за държави, в които все още има много случаи на заразени с коронавирус.

Австрия обяви вчера, че ще изпълни препоръката на ЕС, но не и по отношение на Сърбия и Черна гора.

АФП отбелязва, че България, Румъния и Словения все още не са обявили нови решения за отмяна на ограниченията от обявяването на препоръката.

Орбан каза, че Будапеща ще въведе "хуманитарен коридор", който ще позволи на пътуващите да пресичат Унгария. Такъв коридор беше открит през март, когато страните членки на ЕС започнаха да затваря границите си и много хора бяха блокирани.

"Всеки, който пътува през Унгария, ще трябва да го използва...Няма да им се позволява да излизат от този път, докато в същото време ние ще продължим да поддържаме стриктен граничен контрол", обясни Орбан.

В Унгария има 4100 заразени с коронавирус и около 590 починали.