Унгария отказва прием на афганистански бежанци

Свят
15:14 - 17 Август 2021
2350
Унгария отказва прием на афганистански бежанци

Унгария критикува изтеглянето на американските сили от Афганистан и заяви, че няма да приема бежанци, избягали от страната след превземането й от талибаните, съобщава АП.

Левенте Маджар, държавен секретар на унгарското външно министерство, заяви пред държавната информационна агенция MTI, че правителството няма да кара унгарците да плащат за "грешното геополитическо решение" на САЩ, като приемат бежанци "без никакви ограничения".

Унгарското правителство е твърд противник на имиграцията и през 2015 г. построи ограда по южната си граница в отговор на притока на бежанци от Близкия изток и Африка.

Тази ограда ще бъде използвана за възпиране на потенциална вълна от бежанци от Афганистан, каза Маджар и добави, че правителството преценява как може да помогне на онези афганистанци, които са работили като преводачи или са помагали на унгарски войски.

В неделя повече от 60 държави публикуваха съвместно изявление, призовавайки всички афганистанци, които желаят да напуснат Афганистан, да получат разрешение да го направят. От 27 -те държави членки на Европейския съюз само Унгария и България не подписаха декларацията.