Унгария първа в ЕС получи и китайска ваксина

Така в страната вече има пет различни ваксини срещу коронавируса

Свят
16:46 - 16 Февруари 2021
1953
Унгария първа в ЕС получи и китайска ваксина

Унгария получи и китайска ваксина срещу коронавируса, превръщайки се в първата държава от Европейския съюз, информира АП.

Самолет с 550 000 дози от ваксината на китайската държавна компания „Синофарм” кацна на международното летище в Будапеща от Пекин. Доставката е достатъчна за имунизирането на 275 000 унгарци с две дози от ваксината.

Така в Унгария вече има пет различни ваксини срещу коронавируса. Но китайската ваксина ще бъде използвана след оценка на Националния център по обществено здраве.

Унгарските здравни власти първи в ЕС одобриха китайската ваксина на 29 януари.

Централноевропейската държава очаква да получи 5 милиона дози от китайската ваксина през следващите четири месеца, което е достатъчно за ваксинирането на 2,5 милиона унгарци от общо 10 милиона население.

Унгария също се съгласи да купи 2 милиона дози от руската ваксина "Спутник V". Миналата седмица в Будапеща започна прилагането на руската ваксина.

Премиерът Виктор Орбан коментира, че могат да ваксинират 6,8 милиона души до края на май или началото на юни.

Наскоро направено социологическо проучване сочи, че унгарците нямат желание да получават от китайската ваксина. В анкетата с 1000 души само 27% биха взели китайската ваксина. За сравнение 43% от унгарците биха взели руската ваксина, а 84% - ваксини от западни държави.