Унгария първа в ЕС ще ваксинира тийнейджъри

Досега почти 4,5 милиона души от 9,7 милиона жители са получили първата си доза

Свят
15:37 - 14 Май 2021
2437
Унгария първа в ЕС ще ваксинира тийнейджъри

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви в края на април, че тийнейджъри на възраст между 16 и 18 години ще могат да получат ваксината на Pfizer. Повече от 90 000 млади хора вече са се регистрирали, като е необходимо родителско разрешение, съобщава Евронюз.

17-годишният Тамас Сефер е решил да се ваксинира, за да защити семейството си, тъй като вярва, че това може да е пътят към „нормален“ живот:

"Очаквам с нетърпение да получа ваксината. Когато за първи път беше обявено, че моята възрастова група може да бъде ваксинирана, се поколебах..., но няколко седмици преди да започнат официално ваксините, знаех, че да, трябва да се ваксинирам."

Вирусът не е безразличен към младите хора, според вирусолога Миклош Русвай. Симптомите на COVID често се появяват месеци след прекарване на инфекцията, поради което Русвай казва, че е важно по-младите хора да получават ваксината.

"6 до 11-годишните вече се ваксинират в пилотни групи. Вярвам, че до есента, когато започва следващата учебна година, всички деца в училищна възраст ще могат да ходят на училище ваксинирани", уверен е Русвай.

В Унгария има шест ваксини. Освен Пфайзер, единствената одобрена за тийнейджъри, на разположение са и Модерна, АстраЗенека и Джонсън&Джонсън, както и китайската Синофарм и руската „Спутник V“.

Досега почти 4,5 милиона души от 9,7 милиона жители на Унгария са получили първата си доза. Според правителствените планове до средата на юни всички унгарци, желаещи да получат ваксина, разработена от Запада, могат да бъдат ваксинирани.

"Имаме семейства, които резервират почивки, а мама и татко са ваксинирани. Но техните 18-годишни, 16-годишни и 14-годишни не са. А всички те могат да се заразят и да предадат вируса. Това е много объркващо бъдеще за нас“, каза д-р Даниел Алтман, професор по имунология в Имперския колеж в Лондон пред Евронюз.

"Докато се придвижваме през фазите на тази пандемия, едно от нещата, към които всички се опитваме да погледнем, е как ще изглежда връзката ни с вируса през следващата година, след пет или десет години. Единственият начин, по който наистина ще го победим, е ако нямаме големи сектори от нашето население, предаващи вируса помежду си в училища и колежи."