Унгария разширява забраната за внос на храни от Украйна

По-рано днес България също наложи временна забрана за внос на храни от Украйна

Украйна
15:04 - 19 Април 2023
1258
Унгария разширява забраната за внос на храни от Украйна

Унгария разшири временната забрана за внос на украински селскостопански продукти, като включи в нея мед, вино, хляб, захар и редица месни и зеленчукови продукти, съобщава "Франс прес".

Списъкът на забранените продукти беше обявен в правителствено постановление, след като в събота Будапеща обяви забрана на вноса на зърно, маслодайни семена и няколко други продукта.

През последните дни Полша, Унгария и Словакия забраниха вноса на зърно и други хранителни продукти от Украйна, след като понижението на цените доведе до протести на местните фермери.

Припомняме, по-рано днес България също наложи временна забрана за внос на храни от Украйна, като изключение ще се прави само за транзитно преминаващите стоки.

През май миналата година Европейският съюз разреши на Киев да изнася запасите си от зърно през блока, след като блокирането на черноморските ѝ пристанища след руската инвазия изостри световната продоволствена криза.

Страните членки на ЕС се съгласиха да внасят определени продукти от Украйна без количествени ограничения и без митнически и официални проверки.

Въпреки това според Будапеща значителна част от продуктите не напускат Съюза, а се продават на дъмпингови цени в държавите членки.

"При липсата на задължение за спазване на строгите производствени правила, изисквани от законодателството на ЕС, украинските продукти имат конкурентно предимство, което води до сериозни смущения на вътрешния пазар на държавите членки", се посочва в постановлението на унгарското правителство.

Уточнява се, че забраната ще се прилага и за вноса на брашно, олио за готвене и вино.

Временната мярка ще продължи от днес, 19 април, до 30 юни, но няма да се прилага за транзита на тези продукти през Унгария.

Унгарските власти ще запечатат пратките със засегнатите продукти на границата и ще ги наблюдават с помощта на електронни устройства и патрули. Превозвачите, които нарушават правилата, могат да бъдат глобени до пълната стойност на пратката.

Вчера Полша и Украйна се договориха за възобновяване на транзита на украинско зърно през Полша, след като по-рано Варшава забрани вноса.