Унгария ще участва в мирната среща за Украйна в Швейцария

Украйна
14:23 - 06 Юни 2024
1497
Унгария ще участва в мирната среща за Украйна в Швейцария

Унгария потвърди, че ще присъства на срещата на върха за Украйна в Швейцария, съобщава "Ройтерс".

Тя е взела това решение въпреки близостта си с Русия, която не е поканена на конференцията.

Унгария е член на Европейския съюз и НАТО, но въпреки това остро разкритикува западните санкции срещу Русия, наложени ѝ след нейното нахлуване в Украйна. Премиерът Виктор Орбан поддържа топли връзки с Москва, което предизвиква недоволство и от двете страни на Атлантическия океан.

"Унгария ще бъде представена на конференцията на ниво външен министър", обяви унгарският първи дипломат Петер Сиярто на икономически форум в Санкт Петербург.

Срещата има за цел да изгради широка международна подкрепа за формулата за мир на украинския президент Володимир Зеленски, която включва пълното изтегляне на руските войски от Украйна. Русия отхвърли инициативата като загуба на време.

Унгария отказа да предостави военна помощ за Украйна. Освен това тя блокира мерки на ниво ЕС, които възлизат на около 6,5 милиарда евро военна помощ за Киев за борбата му срещу руските сили.

Будапеща отдавна критикува Киев за ограниченията на правата на етническите унгарци в Украйна, особено по отношение на училищното обучение на роден език. Тя използва този въпрос, за да се противопостави на започването на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС миналата година.

Междувременно, докато страните в Западна Европа положиха сериозни усилия да се откажат от руския газ, Унгария получава 4,5 милиарда кубически метра синьо гориво годишно от Русия съгласно 15-годишно споразумение, подписано през 2021 г.