Унгария удължи договора си „Газпром“ с условие и при цени на 150 евро/MWh

Новини
17:20 - 11 Април 2023
2310
Унгария удължи договора си „Газпром“ с условие и при цени на 150 евро/MWh

Унгария удължи срока на споразумението с Русия за допълнителни доставки на газ и се договори за преференциален режим на плащане за основните количества гориво, получавани от "Газпром".

Това съобщава ТАСС позовавайки се на изявление на министъра на външните работи на Унгария Петер Сиярто, който се намира в Москва за разговори с руския вицепремиер Александър Новак и представители на "Росатом".

Миналата година страните сключиха споразумение за допълнителни доставки на газ за Унгария, надвишаващи обемите, определени в дългосрочния договор. "Газпром ще запази тази възможност", каза Сиярто.

Било е договорено също така, че Унгария да може да получи

"отсрочка на плащанията над определена граница в случай на екстремно увеличение на цените на газа, т.е. над 150 евро/MWh. 

Сиярто заявява и че вицепремиерът Новак го е уверил в сигурността и стабилността на доставките по газопровода "Турски поток" - получил уверенията на Русия, че тя разполага с всички необходими технологии, ноу-хау и компоненти, за да поддържа безпроблемното функциониране на "Турски поток", въпреки санкциите на ЕС, а работата по поддръжката и ремонта му през 2023 г. ще бъде безпроблемно.

Сиярто не изключи, че може да бъде критикуван, включително от политическата опозиция в Унгария, за посещението си в Москва при сегашните обстоятелства,

но смята, че то е необходимо от гледна точка на интересите на страната. "Въпросът за енергийните доставки е физически, а не политически или идеологически, независимо дали ни харесва или не. Русия и сътрудничеството с нея ще продължат да играят решаваща роля за енергийната сигурност на Унгария", подчертава външният министър.

Той отбелязва, че след сравнително меката зима, Европа се е успокоила, но може да се очаква 

тежък отоплителен сезон, когато сигурността на доставките ще бъде от критично значение.

Сиярто се позовава на "зловещ доклад" на Международната агенция по енергетика, в който се предупреждава, че през следващия отоплителен сезон ще възникнат сериозни трудности, като освен че не се знае каква ще бъде следващата зима, търсенето на природен газ се очаква така или иначе да се увеличи с възстановяването на китайската икономика след пандемията.

Руската държавна корпорация "Газпром" и Унгария договориха през 2021 г. доставките на газ до края на 2036 г.