Унгария задържа присъединяването на Швеция към НАТО

Преодоляването на различията ще изисква усилия и от двете страни

ЕС
13:49 - 29 Март 2023
1004
Унгария задържа присъединяването на Швеция към НАТО

Унгария задържа приемането на Швеция в НАТО поради недоволство на Будапеща от критиките на Стокхолм по отношение на политиката на премиера Виктор Орбан. Това съобщи говорител на унгарското правителство, цитиран от Ройтерс.

Преодоляването на различията ще изисква усилия и от двете страни, заяви говорителят Золтан Ковач.

Швеция и съседната ѝ Финландия поискаха да се присъединят към НАТО миналата година след нахлуването на Русия в Украйна. Процесът обаче срещна противопоставяне от страна на Унгария и Турция. След месеци на протакане от страна на управляващата партия Фидес на Орбан в понеделник унгарският парламент одобри законопроект, който позволява на Финландия да се присъедини към НАТО, но касаещият Швеция аналогичен документ все още е в задънена улица.

"В случая с Швеция има достатъчно оплаквания, които трябва да бъдат разгледани, преди приемането в НАТО на страната“, заяви Ковач в своя блог, пише БТА.

Шведските представители "неведнъж са били склонни да атакуват Унгария с дипломатически средства, използвайки своето политическо влияние, за да навредят на унгарските интереси", каза той, имайки предвид шведските критики относно ерозията на върховенството на закона от страна на правителството на Орбан през последните 13 години. Орбан отрича тези твърдения и казва, че Стокхолм има "враждебно отношение" към Будапеща от години.

В заключение Ковач посочва, че като се добавят към всичко това аргументите на Анкара против приемането на Швеция в НАТО “не остава много място за маневриране, поне докато шведите не започнат да променят нагласата си и да помогнат за заздравяването на тези отдавнашни рани".