Унгария затяга блокадата

Почти 800 000 унгарци са получили поне една доза ваксина до четвъртък

Свят
15:57 - 04 Март 2021
2551
Унгария затяга блокадата

Унгария затегна съществуващата частична блокада, като нареди затваряне на училища и още магазини и предприятия в отговор на скока на заразените с коронавируса (COVID-19) и починалите, информира "Франс прес".

Страната с 9,8 млн. население съобщи днес, че през последните 24 часа е регистрирала 6 278 заразени с COVID-19, което е най-високият брой в рамките на денонощие от три месеца, докато броят на починалите също нарасна рязко до 152 души.

Унгария от ноември е под частична блокада, която включва вечерен и нощен вечерен час, забрана за събирания и затваряне на ресторанти, училища и университети.

"От 8 март началните училища и детските градини трябва да затворят до 7 април", обяви Гергели Гуляс, началник на канцеларията на премиера Виктор Орбан.

Магазините, с изключение на хранителните и дрогериите, както и бензиностанциите, също трябва да затворят до 22 март.

Всички услуги, с изключение на частните медицински клиники, също им беше наредено да затворят, докато работата от дома трябва да бъде улеснена, когато е възможно, отбеляза Гуляс.

Правителството обмисляше постепенно премахване на ограничителните мерки през март, но статистиката за коронавируса в страната драстично се влоши през последните седмици.

Досега вирусът е заразил около 440 000 души, от които са починали над 15 000.

Почти 800 000 унгарци са получили поне една доза ваксина до четвъртък.