Унгарският парламент бави членството на Швеция в НАТО

ЕС
12:48 - 25 Януари 2024
1584
Унгарският парламент бави членството на Швеция в НАТО

Председателят на унгарския парламент заяви днес, че гласуването за членството на Швеция в НАТО не е спешно, след като ратификацията в Турция остави единствено Будапеща да бави продължителния процес, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Турските депутати гласуваха с 287 на 55 в подкрепа на присъединяването на Швеция към Алианса, след като през 2022 г. Стокхолм подаде молба за членство в отговор на пълномащабната руска инвазия в Украйна.

За да стане част от НАТО, Швеция се нуждае от официалното одобрение на всички 31 страни членки, включително Унгария, макар че гласът на Турция се смяташе за най-голямото препятствие за преодоляване.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който поддържа приятелския отношения с руския президент Владимир Путин въпреки войната в Украйна, заяви вчера, че ще призове депутатите да одобрят шведското присъединяване при първа възможност.

В момента парламентът не е в сесия. Миналата седмица опозиционната Социалистическа партия обяви, че ще свика извънредно заседание заради Швеция.

"Не се съмнявам, че опозиционните партии, които постоянно са против унгарските интереси, ще свикат извънредно заседание, но това най-вероятно няма да стане", каза председателят на парламента и съосновател на управляващата партия на Орбан "Фидес" Ласло Кьовер.