Унгарският парламент ще заседава извънредно за членството на Швеция в НАТО

ЕС
17:00 - 01 Февруари 2024
1786
Унгарският парламент ще заседава извънредно за членството на Швеция в НАТО

Унгарският парламент ще се събере извънредно в понеделник по искане на опозицията, съобщава "Ройтерс".

Очаква се на дневен ред да бъде ратифицирането на кандидатурата на Швеция за НАТО.

Не е ясно обаче дали депутатите от управляващата партия "Фидес", която има голямо мнозинство в парламента, ще присъстват на извънредното заседание. Тяхното отсъствие би означавало, че законодателите няма да могат да ратифицират кандидатурата на Швеция.

Унгария е единствената страна членка на НАТО, която все още не е одобрила молбата на скандинавската страна за присъединяване към Алианса.

Швеция поиска да се присъедини към НАТО след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г.

Нейното членство обаче беше задържано от Турция и Унгария, което разочарова съюзниците от НАТО, които считат Стокхолм за ключов играч в гарантирането на сигурността в Балтийския регион.

В края на януари президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подписа документите за присъединяване на Швеция към Алианса, като по този начин Унгария остана последна страна, която не е дала одобрението си.

Днес началникът на кабинета на Орбан заяви, че депутатите от "Фидес" искат да видят стъпки от страна на Швеция за укрепване на доверието, за да одобрят нейната кандидатура за НАТО. Той обаче не уточни за какви стъпки става въпрос.

Парламентът трябва да се събере отново за редовно заседание след зимната си ваканция в края на февруари.