Унгарският външен министър: Няма да отстъпим пред джендърите!

Еврокомисията забави средства в размер на милиарди евро, предназначени за икономическото възстановяване на страната, заради отношението към ЛГБТ гражданите

ЕС
19:21 - 24 Септември 2021
2468
Унгарският външен министър: Няма да отстъпим пред джендърите!

Унгария няма да отстъпи от законите, предизвикали напрежение в отношенията с Евросъюза, включително от този за ЛГБТ, заяви нейният външен министър Петер Сиярто в интервю за Асошиейтед прес, предаде БТА. 

"Ние не правим компромиси по тези въпроси, защото сме суверенна страна, суверенна нация. И никой, дори Европейската комисия, не бива да ни изнудва за тези мерки", каза Сиярто в разговора с АП, който се състоя в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН, където снощи той произнесе реч пред участващите във форума световни лидери.

Предизвикалият най-голяма полемика закон е този по отношение на ЛГБТ, който според ЕС нарушава основни права на тези хора. Това накара Еврокомисията да забави средства в размер на милиарди евро, предназначени за икономическото възстановяване на Унгария - действие, което Сиярто определи като "чисто политизирано решение" и "изнудване". Законът по думите му има за цел да предпази децата от педофили и "хомосексуална пропаганда".

"Няма да правим компромиси с бъдещето на децата си", заяви министърът пред АП.

Законът, който беше приет през юни, забранява да се показва на непълнолетни лица медийно съдържание, в което се рекламират или става дума за процедури за смяна на пола и хомосексуализъм. Той предвижда и по-строги наказания за педофилия. Според критици законът смесва педофилията със хомосексуализма и стигматизира сексуалните малцинства.

Тези мерки бяха енергично отхвърлени от повечето европейски лидери. Нидерландският премиер Марк Рюте намекна, че десният му унгарски колега Виктор Орбан трябва да извади страната си от ЕС, ако не иска да се подчинява на общите принципи в съюза.

Този конфликт е само поредният от продължителна битка заради масирана според Евросъюза атака срещу демократичните стандарти в Унгария - предполагаема корупция, окрупняване на медийната собственост и засилващ се политически контрол над държавните институции и правосъдната система.

Безпокойствата на ЕС за спазването на демократичните ценности в Унгария не попречиха на няколко видни американски консерватори да посетят страната, които похвалиха политиката на Орбан. Сред тях беше бившият вицепрезидент Майк Пенс, който взе участие в конференция в Будапеща, посветена на семейните ценности и демографията, въпроси, които заемат основно място в консервативната политика на Унгария. А през август цяла седмица от Будапеща предаваше Тъкър Карлсън, най-популярният водещ на дясната телевизия "Фокс нюз".

В сряда унгарската държавна осведомителна агенция съобщи, че догодина Будапеща ще бъде домакин на Конференцията за консервативно политическо действие, ежегоден форум, в който участват основно американски консервативни дейци и политици.

Сиярто изрази задоволство от тези посещения, защото по думите му така американските коментатори ще могат да се запознаят с истината за Унгария, защото страната според него в средствата за масово осведомяване в САЩ обикновено се представя като диктатура.