Унгарският външен министър се изгаври с Брюксел и Сорос

Политика
08:26 - 11 Декември 2019
2788
Унгарският външен министър се изгаври с Брюксел и Сорос

Доста хлапашки скандал беляза вчера изслушването, посветено на върховенството на закона в Унгария, по време на Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел. Нелепицата бе предизвикана от унгарския държавен секретар по международните комуникации и връзки Золтан Ковач. Макар заседанието да бе при закрити врата, той постоянно пускаше "забавни" туитове в мрежата.

Един от тях принуди финландската министърка по европейските въпроси Тюти Тупурайнен да превърти от гаврите и да поиска писмено пояснение от унгарската делегация, присъствала на срещата. Тя води изслушването, тъй като Хелзинки в момента е ротационен председател на ЕС.

„Както отбелязах, така работи оркестър „Сорос“ и ако някой е склонен да се съмнява…“, написа Ковач. И публикува снимка към коментара си. На нея Вера Йоурова - зам.-председател на Еврокомисията за европейските ценности и прозрачността, е застанала до родения в Унгария Джордж Сорос.

Милиардерът е заклет враг на премиера Виктор Орбан, който го обвинява, че финансира кампанията срещу него. Йоурова отговаря и за върховенството на закона в новата Комисия. Някои хора дори изтълкуваха този туит като антисемитски. По никакъв начин обаче не е засегнат еврейският произход на Сорос.

Ето го скандалния туит на министъра

Золтан Ковач на няколко пъти писал в туитър по време на изслушването и нарекъл зададените към унгарската страна въпроси „смешни“. По време на изслушването са били задавани въпроси за академичната свобода в Унгария, за съдебната реформа и по други теми, неудобни за правителството на Виктор Орбан.

Заради Ковач люксембургският външен министър Жан Аселборн заплашил, че ще напусне изслушването. След приключването на Съвета Тюти Тупурайнен заяви, че такива заседания са при закрити врата и са конфиденциални. По време на провеждането им не може да се изнася информация. По тази причина тя се обърнала към юридическата служба на Съвета. И оттам й показали договор, според който унгарската делегация извършва нарушение. И затова Тупурайнен е поискала писмено пояснение. Финландската министърка бе категорично, че не е искала извинение.

Всичко това се случи ден, след като правителството на унгарския премиер Виктор Орбан внесе в парламента закон, предвиждащ по-централизиран контрол над театрите и сценичната дейност в страната. В резултат хиляди хора излязоха на протест.