УНИЦЕФ предупреди за катастрофален глад в Судан

Свят
14:45 - 15 Март 2024
1229
УНИЦЕФ предупреди за катастрофален глад в Судан

Агенцията на ООН за децата (УНИЦЕФ) предупреди в петък за потенциална катастрофална загуба на животи в Судан, тъй като гражданската война влошава глада. УНИЦЕФ призова за масово мобилизиране на ресурси за справяне с кризисната ситуация, предава Ройтерс.

Паравоенните сили на Судан за бърза подкрепа (RSF) се борят със суданската армия за контрол над страната във война, която отне живота на хиляди, разсели милиони хора във и извън страната и предизвика опасения за надвисващ масов глад.

"Бруталната война в Судан тласка страната към глад и освен ако няма достатъчно политическа воля, внимание и ресурси, насочени към отговор сега, ние ще станем свидетели на потенциална катастрофална загуба на животи", каза Джил Лоулър, ръководител на полеви операции и извънредни ситуации за УНИЦЕФ в Судан, на брифинг в квартирата на ООН в Женева.

Тя беше част от първата мисия на ООН в столицата Хартум, откакто сраженията между армията и RSF започнаха там през април 2023 г. Екипът от 12 души откри недохранени деца, живеещи в тъмни болници, защото техните генератори са повредени, каза тя.

Тримесечно бебе беше много болно, защото майката, която не можеше да го кърни, беше използвала козе мляко, което доведе до диария. "Гладът е широко разпространен - това е тревогата номер едно, която хората изразяват", каза Лоулър.

Агенцията по-рано предупреди, че се очаква до 3,7 милиона деца да бъдат остро недохранени тази година в Судан, включително 730 000, които се нуждаят от животоспасяващо лечение.