UniCredit вече не е в списъка на глобалните системно важни банки

От списъка беше извадена и швейцарската Credit Suisse

Новини
17:01 - 27 Ноември 2023
5300
UniCredit вече не е в списъка на глобалните системно важни банки

Съветът за финансова стабилност (FSB) извади италианската банка UniCredit от списъка на глобалните системно важни банки, съобщи днес Reuters. Същевременно той измести три банки, включително швейцарската UBS, нагоре в списъка.

FSB на G20 започна да прави годишната класация след глобалната финансова криза, изисквайки от най-големите кредитни институции в света да държат допълнителен буфер от капитал, и да бъдат подложени на по-строг контрол при своите финансови операции.

От UniCredit, която беше единственият кредитор в Италия сред смятаните от FSB за системно важни банки в глобален мащаб, засега не коментират въпроса.

Освен UniCredit, от посочения списък беше извадена и швейцарската Credit Suisse,

а китайската Bank of Communications беше добавена за първи път, с което общият брой на глобалните системно важните банки (според FSB) намаля от 30 през 2022 г., на 29 сега.

UniCredit е международна финансова група със седалище в Милано, Италия. В края на 2022 г. тя е на 34-то място по активи в света. Има дъщерна банка и в Русия.

Съветът за финансова стабилност е създаден в началото на 1999 г. по инициатива на финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-7. Централата на организацията се намира в Базел, Швейцария. Една от основните цели на Съвета е укрепване на стабилността на международните финансови пазари.