Уникален музей на пещерите пак отвори врати в Чепеларе

Сред експонатите е възстановен изцяло от естествени кости скелет на древна мечка

Топ
14:43 - 13 Октомври 2019
3647
Уникален музей на пещерите пак отвори врати в Чепеларе

Единственият по рода си музей на пещерите и пещерното дело в Югоизточна Европа отваря врати за туристически посещения след пълно преобразяване, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. 39 години след построяването си, Музеят на родопския карст в Чепеларе е напълно ремонтиран с над 1,1 млн.лв.

Музеят е с изцяло нов дизайн на всички помещения и ново оборудване. Пространството в централната зона на музея е преустроено в мултимедийна зала. Изключително атрактивна е новата декорация, имитираща карстова пещера с отливки. Положени са също нови настилки, стенни облицовки и тавани. В стените са вградени ниши за излагане на експонати. Обособено е помещение за сувенири. Подменени са ВиК, електрическата и отоплително-вентилационните инсталации. Изградени са нови озвучителна и пожароизвестителна инсталации.

Музеят на родопския карст притежава богата експозиция минерали, скъпоценни и полускъпоценни
камъни, различни видове скали и пещерни образувания. Посетителите могат да видят и какви
животни са обитавали пещерите. Сред експонатите са възстановен изцяло от естествени кости скелет на пещерна мечка, както и част от долна челюст на леопард, която е най-старата кост от такова животно, намерена в цяла Европа.


По проекта е доставен уред за холограмни изображения и модулна сцена снабдена с прожектори
и озвучителна система. Сцената е разположена на пл. "Олимпийски", в центъра на град Чепеларе.
Направена е реконструкция и благоустрояване на пространството около Паметника на загиналите във войните чепеларци. Изграден е и амфитеатър за беседи на открито. Монтирано е оборудване за
светлинно-звуков спектакъл "Звук и светлина - паметта на Чепеларе".

Разработена е уеб платформа за работа в мрежа на общността. Основна цел е създаването, развитието и популяризирането на портал за палеонтологичната идентичност на трансграничната зона, в който любители и професионални палеонтолози могат да контактуват и да си сътрудничат в ученето, науката и т.н. Разработено е и смартфон приложение, както и открита база данни за културни палеонтологични активи на Чепеларе и Просочани, Гърция.

Парите за реконструкцията на музея са осигурени чрез управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България 2014-2020 г. Проектът "Интегриран подход за развитие на културни и природни обекти в Чепеларе, България и Просочани, Гърция" цели да съхрани и подобри местната култура, паметници, природни туристически ресурси и да популяризира форми на туризъм, както и
да покаже различните култури, обичаи, начин на живот, традиционни знания и занаяти.