Уникална находка изскочи в крепостта Русокастро (СНИМКА)

Актуални новини
16:30 - 19 Ноември 2020
3568
Уникална находка изскочи в крепостта Русокастро (СНИМКА)

Проучванията на крепостта Русокастро приключиха в началото на октомври 2020 г. В резултат изцяло е разкрит донжонът на замъка, голям фрагмент от източната крепостна стена и съвсем нова правоъгълна кула.

Традиционно при процеса на проучване се събира всяка открита животинска кост. При анализа им археозоологът д-р Георги Рибаров се натъква на изключително интересна находка. Това е плешка от кон, открита в пласт от края на XIII- началото на XIV в.

Тя е била подложена на термична обработка – месото е изядено след печене, което добре се вижда от характерната промяна на цвета на костта, съобщиха от пресцентъра на Регионален исторически музей-Бургас.

След това, върху едната повърхност на плешката на три места има ясни следи от горене. Почти сигурно е, че става въпрос за притискане на нагорещено желязо с кръгло сечение по повърхността на костта. По този начин са прогорени три кръга, на равно разстояние един от друг, в линия.

Подобен случай не е известен в научната литература и историческите извори. В българската традиционна култура конят е много силно, свещено животно, и подобни действия върху конски кости са твърде необичайни. Известно е гадаене по агнешка плешка от специален човек-гледач, но не са известни подобни действия върху подобна конска кост.

Към настоящият момент работната хипотеза на проучвателите е, че става въпрос за ритуално действие – някакъв вид магия, която е напълно непозната като паралел в българската традиционна култура.

Не е изключена вероятността тази откритата находка да е свързана със съвсем чужда култура – възможно е татари или кумани да са извършили това документирано магическо действие.

Разкопките на крепостта Русокастро се изпълняват от Регионален исторически музей – гр. Бургас и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.