Уникална операция: Лекари спасиха пациент с мозъчен тумор над 1 кг.

Докторите от "Св. Иван Рилски" оперираха 8 часа 41-годишният Божидар

Новини
22:00 - 15 Ноември 2019
2144
Уникална операция: Лекари спасиха пациент с мозъчен тумор над 1 кг.

Лекари от Университетска болница „Иван Рилски“ извършиха истински подвиг – оперираха успешно пациент с мозъчен тумор от над 1 килограм. Въпреки големия риск от усложнения, хирурзите спасиха и дадоха шанс за живот на 41-годишния Божидар. Сложната интервенция е продължила повече от 8 часа.

Пациентът е страдал дълги години от главоболие, което пренебрегвал. Обърнал се към медиците чак когато преди две години болките стават непоносими, зрението намалява, а главата му видимо се деформира. Диагнозата не е поставена веднага. А когато се консултира с лекари у нас и в чужбина, те са категорични, че болестта е в твърде напреднал стадий и рисковете са големи. Единствено екип от лекари в университетската болница "Свети Иван Рилски" се съгласява да направи операцията. Днес, 11 дни след нея, Божидар постепенно се възстановява.

Случаят е твърде сложен и рядък дори в световен мащаб. А за доктор Емануил Найденов това е най-голямото предизвикателство в професията досега: „Това, което видях на неговото образно изследване, ме хвърли в комплексен шок. Не можех да повярвам, че този пациент е жив. Изключително драматична операция. От момента на започване на операцията няма вече връщане назад, няма как туморът да се махне частично.“

Кръвозагубата по време на операцията е повече от 2 литра, благодарение на анестезиолога до усложнения не се стига. Днес Божидар възвръща почти загубеното си, преди премахването на тумора, зрение. Вече може да се изправя в леглото и да се храни сам. Ориентира се и в пространството. Предстои му рехабилитация.

В очите на сина си Божидар е "Железният човек". И заради него той намира сили да се бори. А след операцията и лекарите смятат, че са станали по-железни.