Уникална операция на мъж с рак на гърдата в Плевен

Лекари от две болници приложиха невнедрен още способ в България

Топ
14:02 - 16 Декември 2019
3209
Уникална операция на мъж с рак на гърдата в Плевен

Иновативна операция, невнедрена още в страната, извършиха хирурзи от две болници в Плевен, съобщиха от лечебните заведения.

Сложната и успешна операция е изпълнена в сътрудничество от специалисти на държавната университетска болница "Д-р Георги Странски" и болница "Сърце и мозък".

Приложен е иновативен метод при третиране на неблагоприятните последици от развитие на рака на млечната жлеза - поява на оток на ръката, който се дължи на блокиране на лимфните пътища в подмишницата, поясниха специалисти. Рядко заболяване от рак на млечната жлеза при мъже с лимфни възли също има повишен риск от оток на ръката.

Той се дължи на блокиране на лимфните пътища в подмишницата. Допълнително се намесват и последиците от операцията и лъчетерапията, които също могат да повлияят на лимфната система. Борбата с лимфния застой се води по два основни начина: превантивни мерки и третиране на настъпилото вече усложнение. И при двата начина се прилагат редица неоперативни и оперативни методи.

Извършената операция е изисквала екип от специализирани онкохирурзи и съдови хирурзи, както и специално оборудване (биомикроскоп и др.). Съчетанието на тези фактори е осъществено от специалисти на двете болници в Плевен. Пациентът е изписан без усложнения и без прояви на лимфен оток до момента.

Чрез осъщественото партньорство между двете плевенски лечебни заведения са осигурени необходимите предпоставки за сложни високотехнологични операции, се посочва в съобщението.