Уникална ситуация: Жена роди близнаци в два различни града - Айтос и Бургас

Бебетата на се в добро състояние, правят опити да ги стабилизират

Общество
19:29 - 18 Януари 2024
3179
Уникална ситуация: Жена роди близнаци в два различни града - Айтос и Бургас

Жена от село край Айтос роди близнаци в... различи градове. Оказва се, че едното бебе е родено в самия Айтос, а другото... в Бургас. Първото раждане е станало в линейката, на път за болницата, а второто се е появило в лечебното заведение. Lupa.bg разказа за куриозния случай още вчера, но днес се появиха още любопитни подробности.

Жена от айтоското село Малка поляна се обажда на Спешна помощ, тъй като изпитва силни болки в корема. "Тръгва екипът, пристига веднага. Взема родилката и тръгват да я преведат в Родилно отделение. Обаче по пътя започва раждане. Д-р Владимирова е била в екипа, тя е сама, няма кой да ѝ асистира, просто се е справила блестящо, в движение на линейката, е изродила едното бебенце. Това е особено, че прилежанието на плода е било седалищно. То е можело да се задуши, да получи асфиксия и за родилката да получи големи разкъсвания, включително и кръвоизлив", разказа пред БНТ Радко Радев, фелдшер в ЦСМП - Айтос (на снимката в заглавието с бебето в ръце).

До тези усложнения не се е стигнало и екипът на Спешна помощ успява да предаде родилката на болницата в бургаския кв. Ветрен, която се оказва най-близка с родилно отделение. Но там изненадите продължават.

"Не се знаеше, че има даже и второ. Когато се прегледа ехографски, тогава се установи, че има втори близнак. Просто за нас беше случайност. Пациентката гинекологично е много добре в момента", посочи д-р Мерал Муталиб, началник на АГ отделението в УМБАЛ "Дева Мария"- Бургас.

Бебетата обаче не са в добро състояние. И двете са момченца, едното от които тежи килограм и 400, а другото килограм и 600.

"Първият близнак, който е роден по пътя за болницата, постъпи в много тежко състояние при нас. С много тежка хипотермия, тежко общо състояние, наложи се реанимационни действия. В момента и двете бебета са в тежко състояние, поради факта, че са недоносени и незрели. Става въпрос за новородени от една непроследявана и нежелана бременност. Майка, живееща в лоши социално-битови условия", каза д-р Красимира Добрева, началник на отделението по Неонатология в УМБАЛ "Дева Мария" - Бургас.

За това от болницата са уведомили и социалните за случая. А спешните медици в Айтос и днес са изродили друго бебе, отново в линейка.

"Около 3 ч. след полунощ пак получихме сигнал. Подават ни, че бременната е в шестия месец. Тръгват за Бургас и по време на движение започва раждането. Аз си мисля, че се превърнахме в подвижно родилно отделение айтоският филиал", коментира Радко Радев, фелдшер в ЦСМП-Айтос.

Самият Радко Радев, през дългогодишната си кариера, е изродил над 20 бебета в линейката на път за болницата. За това скоро беше награден и от здравния министър. Но обръща внимание на сериозен проблем, че в Айтос няма родилно отделение. Закрито е през 2010 г., а от него има нужда. "Трябва да вземат мерки, мисля, че може да се възстанови. Ако отделението проработи и се разкрие наново родилки от 5 общини ще раждат тук в айтоската общинска болница".