Уникално астрономическо събитие: Две суперлуни през август!

На 1-ви и на 30-ти, като втората е Синя

Мистика
20:51 - 31 Юли 2023
4613
Уникално астрономическо събитие: Две суперлуни през август!

Рядко астрономическо явление очаква жителите на Земята през август! Две зашеметяващи суперлуни обещават да пленят въображението на нощните наблюдатели. Първата супер луна е на 1 август, а втората на 30 август. Втората е наричана още Синя луна, защото има две супер луни в един месец.

Астрономите с изненада отбелязват, че за толкова кратък период от време да се видят две суперлуни е истински късмет! Такива астрономически явления се случват на интервали от много години и хората често трябва да чакат дълго време, за да се потопят отново в магическата атмосфера на суперлунната светлина.

Във времето, когато Луната ще бъде на възможно най-близкото разстояние до Земята, нейният размер в небето ще надмине всички очаквания. Отваряйки очите си към омайната нощна стихия,

ще се види Луната, увеличена с 14 процента. Този спектакъл създава усещането, че луната сякаш се е приближила към нас. Освен това блясъкът в такива моменти ще бъде много по-ярък от обикновено - с 30 процента!

Астрофизикът от НАСА Фред Еспенак отбелязва, че топлите летни нощи са идеалното време за наблюдение на пълната луна, която ще изгрее на източното небе малко след залез слънце. Експертът съветва просто да се излезе навън, да се намери място, където небето е ясно и звездите са ярки, и човек да се наслаждава на уникалното явление.