Уникално: Бг деца питат астронавти на живо утре

Синът ми сподели с учителката по френски, че ще говори с Тома Песке и тя не повярва, каза ексминистърът

Новини
18:28 - 25 Юли 2021
883
Уникално: Бг деца питат астронавти на живо утре

Отсъствието на България от Европейската космическа агенция лишава българските учени и бизнес от много възможности. Това заяви председателката на ПанЕвропа България и на Дигиталната национална коалиция Гергана Паси пред Би Ти Ви. И двете организации са част от клъстера по оранизиране на жива връзка на деца с Международната космическа станция утре, което се прави за първи път в Европа.

Всяко едно евро, вкарано в космически проучвания, води до възвръщаемост от 6 евро за обществата в Европа, обясни бившата министърка.

"Когато си говорим, че България не е част от еврокосмическите промишленост и организации, изникват много въпроси. За съжаление, ако искаме да изпратим българин в Космоса, ще ни бъде отказано, защото страната ни не е член на нито една космическа организация и нямаме това право", каза Паси.

Европейската космическа промишленост е втората по големина в света, която дава хляб на 231 хиляди европейски специалисти. А Международната космическа станция е най-скъпият проект на човечеството, в който се срещат наука и бизнес, и който има огромни перспективи за бъдещите поколения.

"Малкият ми син сподели с госпожата си по френски, че ще говорят с френския астронавт Тома Песке и тя не повярва. Затова се наложи със Соломон да пишем писмо, че това е реално събитие и деца ще се срещнат чрез видеовръзка с космонавтите от Международната космическа станция, където ще имат възможност да задават въпроси на двама астронавти", разказа Гергана Паси.

От утре България е домакин на първата по рода си жива връзка с Международната космическа станция, тя ще започне в 18 ч. и ще продължи 20 минути, а няколко български деца ще могат да зададат въпроси на двама астронавти. Малчуганите са избрани след дълга селекция, в която се включва и НАСА. Едно от условията на НАСА е въпросите да не бъдат открити в нито една търсачка и интернет. 

"Не бих задала въпрос, бих помолила за услуга като попаднат над България да направят снимки и Песке да я пусне в мрежата. Не посмях да отправя тази молба, тъй като това не отговаря на изискванията на НАСА", сподели Паси.

Две от децата, които получават разрешение от НАСА да зададат въпроси, са Адриана и Симеон. Тя е трети клас, а той завършва 10-и в София. Адриана ще попита "С каква българска апаратура разполагат в космическата станция", а Симеон: "Какво се използва за навигация в космоса?".