Уникално! И починалите фенове "гледаха" дебюта на Унион Берлин в Бундеслигата

Тимът загуби с 0:4 от РБ Лайпциг, а агитката бойкотира с четвърт час мълчание гостите

Новини
11:46 - 20 Август 2019
2810
Уникално! И починалите фенове "гледаха" дебюта на Унион Берлин в Бундеслигата

В неделя Унион Берлин изигра своя първи мач в Бундеслигата. Той бе загубен с 0:4 от РБ Лайпциг, но резултатът сякаш остана на заден план на фона на невероятната атмосфера, която уникалните привърженици на столичния отбор създадоха.

Най-милият жест обаче бе свързан с починалите фенове на отбора, които така и не доживяха, за да видят любимият тим в Бундеслигата.

Самите привърженици платиха цената на билет за починалите свои близки, чиито снимки бяха напечатани от клуба на огромни постери. Така починалите фенове на Унион също бяха на трибуните на "Старото лесничейство", за да видят историческия момент.

От Унион дори ги включиха в официалната бройка на присъстващи. Така при капацитет от 22012 зрители, всъщност на стадиона имаше 22467 души.

Иначе в първите 15 минути на мача феновете на Унион мълчаха. Причината бе "бойкот" към съперника, тъй като според тях РБ Лайпциг не е истински футболен отбор, а изкуствено създаден такъв от концерна Ред Бул.

От 16-ата минута нататък обаче атмосферата бе невероятна и дори резултатът 0:4 не попречи на феновете до самия край да пеят за своя тим.

В своята история Унион - клубът от Източен Берлин, има и българска връзка. Треньорите Георги Василев и Иван Тишански, както и играчите Христо Коилов, Костадин Видолов и Емил Кременлиев.

През 2001 г. “българския” Унион достигнал до финала за Купата на Германия.

Факти за Унион:

Още със създаването си Унион се превръща в клуб на работническата класа и остава такъв и до ден-днешен. В Германия има три по-специални отбора – Унион, Санкт Паули и Алемания Аахен. А феновете на Унион имат своето мото Einmal Union, immer Union (“Веднъж Унион, завинаги Унион”).

Връзката между тях и клуба е много, много специална. Когато в Германия влязоха новите разпоредби за посещение на мачове, ръководството на Унион няма пари, за да наеме работници, които да ремонтират стадиона. И тогава на помощ се притекоха феновете – в продължение на седмици над 2 500 от тях работят като доброволци само и само за да помогнат на своя любим тим. В друг случай клубът бе на път да обяви фалит и тогава част от публиката организира колективно даряване на кръв – с парите, получени в замяна, Унион бе спасен от банкрут.

Всяка година в навечерието на Коледа феновете на Унион се събират на стадиона, за да пеят групово коледни песни. Получава се невероятна атмосфера. Както подсказва и името на клуба, всички са много единни и задружни.

"В този клуб прекарах част от най-хубавите си години като треньор. Стигнахме до финал за Купата – вярно имахме и малко късмет, защото във всички мачове до финала все ни се случваше да играем като домакини, но за отбор, който бе в Трета лига по това време, това си остава невероятно постижение. Дали българският беше втори официален език в съблекалнята? Не се стигна чак дотам. В състава бяха Кременлиев, Коилов и Видолов, имаше и доста сърби – всички ние бяхме едно голямо семейство", сподели Тишански.