УНИКАЛНО : Костя съзря опит Великобритания да ни анексира през ЦИК

Мария Габриел обясни кротко на КК - "просто фирмата за машините е със седалище в Лондон"

Куриози
12:00 - 01 Септември 2023
3703
УНИКАЛНО: Костя съзря опит Великобритания да ни анексира през ЦИК

С шпиономания, конспиративната същност и опит да прокара опорка, че се готви анексия на държавата от чужди посолства блесна за пореден път от парламентарната трибуна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той "застреля" външния министър и бъдещ премиер Мария Габриел с въпрос как така тя и Асен Василев са водили британския посланик Роб Диксън в сградата на ЦИК миналата седмица. И заяви, че явно се готвела външна намеса в предстоящите местни избори през октомври у нас.

Мария Габриел обаче с равен тон обясни на Копейкин, че... поканата към Диксън не е била отправена от членовете на кабинета на Николай Денков, а от самата ЦИК, като Василев и тя само посредничили. А причината за рандевуто с ръкодството на ЦИК се оказа по-прозаична, отколкото дори Костадинов очакваше.

"Причината за тази среща е, че фирмата, внасяща машините за изборите, е със седалище в Лондон", разкри Габриел и разби опита на русофила да прокара поредната конспиративна теория. Той призна в реплика, че навярно наистина това стои зад отправената покана към британския дипломат, но въпреки обяснението на външния министър, се канел да сигнализира ДАНС и прокуратурата за нея.

По-рано Денков отговори и на въпрос за забавеното приемане на България в Шенген.

"Две държави имат резерви към приемането на България в Шенгенското пространство - Нидерландия и Австрия. Разговорите, които сме провели с премиерите им, показват, че имат различни очаквания от България, за да могат да вземат решенията в техните парламенти - 

за Нидерландия - доколко добре работи правосъдната система у нас и очакват доклад от ЕК, който да отрази как са се променили законите в страната; 

за Австрия - да са сигурни, че България минимизира притока на мигранти навътре в Европа и конкректно към нейните граници. 

Продължаваме да работим по тези две теми ускорено, за да отпаднат всички съмнения спрямо България", каза премиерът Николай Денков, подкрепен и от Мария Габриел.