Уникално! Посмейте се с музикални обложки от бивша Югославия (ГАЛЕРИЯ)

Нещо за четене
12:18 - 03 Май 2019
16090
Уникално! Посмейте се с музикални обложки от бивша Югославия (ГАЛЕРИЯ)

Музиката е велико нещо - обединява хората, подтиква ги да плачат, когато са развълнувани от текста или им навява стари спомени, понякога и самата мелодия може да те натъжи. В повечето случаи музиката носи удовлетворение и настроение.

Музика за маса, музика за път, музика за депресия, музика за агресия... Каквото се сетите.

Ще ви върнем няколко десетилетия назад, когато още нямаше чалга, а родният пазар, най-вече по битака, бяха буквално заляти от турбо фолка на Югославия.

За никого не е тайна, че много от нашите изпълнители са си откраднали някои елементи от някоя сръбска песен - я малко текст, я малко музика, а някъде и всичко в комплект.

Сърбите, хърватите, словенците, македонците, босненците и черногорците споделиха сцената, за да създадат красива музика, наред с душевни ромски и албански артисти, които донесоха още по-екзотични и уникални звуци.

Тази епоха е великолепно запечатана в повечето обложки на касетите на албуми 70-те и 80-те години и към днешна дата изглеждат доста смешно.

Има доста носталгия по онези времена сред някои членове на населението, които с нетърпение поглеждат назад във времето на югославския комунистически лидер Йосип Броз Тито.

Смъртта на Тито, последвана от разпадането на Югославия на 6 независими държави, отвори отново дълбоките етнически напрежения, които предизвикаха кървав конфликт, последствията от който все още се усещат днес.

В онези дни, всичко беше за музиката - можеше да бъдеш известен, без да се налага да изглеждаш по определен начин, както изглеждат поп музикантите.

Списанието направи класация, в която Шабан Байрамович беше избран сред десетте най-добри джаз музиканти, а душевният му глас, пълен с мъка и емоция, е радост да се слуша. Известен като Краля на ромската музика, творчеството на Шабан е копирано и откраднато безброй пъти и несъмнено сте го чували да пее, ако сте гледали някой от класическите филми на Емир Кустурица - „Времето на циганите”, „Под земята” или „Черна котка, бял котарак".

Сега се насладете и се посмейте с ретро обложките от бивша Югославия.