Уникално при -50! В Якутск шестват в подкрепа на Навални

Новини
12:38 - 26 Януари 2021
5702
Уникално при -50! В Якутск шестват в подкрепа на Навални

На уникален кадър станаха свидетели хората по света. Стотици граждани на Якутск направиха шествие в подкрепа на Алексей Навални. Любопитното е, че те сториха това при температура минус 50 градуса.

"Стремежът към свободата и силата на човешкия дух са безкрайни!", заявиха жителите на Якутск. 

Иначе преди дни повече от 1000 души, сред които и деца, бяха задържани в Русия по време на протестите срещу ареста на Алексей Навални. Задържана бе и съпругата на опозиционера.

Десетки хиляди хора се събраха в центъра на Москва в знак на подкрепа за Алексей Навални, а полицията започна мащабна акция срещу тях. Масовите арести продължават, задържани са няколко приближени на Навални, включително говорителката му Кира Ярмиш, както и съпругата му Юлия.

Поради часовата разлика демонстрациите започнаха в източната част на страната. Кадри от Владивосток показват как силите за сигурност преследват група демонстранти по улиците. В Хабаровск много хора се събраха при температури далеч под нулата. Те скандираха "Срам!", "Бандити!" и "Путин е крадец!"

Привържениците на Навални призоваха за протести в над 90 града в Русия тази събота. Тяхното настояване е за освобождаването на най-видния опонент на президента Владимир Путин. В момента демонстрациите в страната са забранени заради пандемията от коронавируса, участниците са заплашени от строги наказания.

Наред с акциите в Русия, демонстрации бяха планирани из цяла Европа, САЩ и Канада. В Берлин в протеста в защита на Навални взеха участие над 1000 души. Шествието премина от сградата на канцлерството до посолството на Русия в германската столица.