УниКредит Булбанк ще използва 75% зелена енергия

Банката подписа тригодишен договор за купуване на електроенергия от фотоволтаична електроцентрала

Новини
14:54 - 04 Септември 2024
485
УниКредит Булбанк ще използва 75% зелена енергия

УниКредит Булбанк подписа тригодишен договор за закупуване на електроенергия от фотоволтаична електроцентрала. Така банката укрепва своя ангажимент към устойчивото развитие и значително намалява въглеродния си отпечатък. Чрез споразумението приблизително 75% от общото енергийно потребление на банката вече се покрива със зелена енергия.

Сътрудничеството включва месечното купуване на зелена енергия, произведена от фотоволтаичната електроцентрала, което възлиза на годишна доставка от 7 000 MWh. УниКредит Булбанк ще получи гаранции за произхода на закупената зелена енергия под формата на сертификати от Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР).

"Като институция работим за осъществяването на зеления преход по справедлив начин в различни направления. От една страна, сътрудничим активно на клиентите ни да се подготвят за новите изисквания и регулации. Едновременно с това подготвяме и обучаваме колегите ни, докато самите ние се трансформираме в по-зелена организация. Това споразумение е важна стъпка в изпълнение на целите ни и логично продължение на активните ни действия в полза на бъдещето на нашата планета", коментира Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

В обхвата на новото споразумение попадат всички локации на банката в цялата страна, с изключение на някои наети обекти, където електроенергията се префактурира от съответния наемодател.

Това партньорство е в съответствие с целите на УниКредит, която е първата банка в Италия, ангажирала се с корпоративно споразумение за закупуване на електроенергия (PPA) с производител на зелена енергия. УниКредит Булбанк е сред пионерите в ЦИЕ, която следва Италия в подписването на корпоративно споразумение за закупуване на електроенергия (PPA), което отразява цялостния ангажимент на групата към устойчивостта и зелените енергийни решения.

УниКредит вече намали своите преки въглеродни емисии с 32% между 2017-2021 г. и пое ангажимент да постигне нулев въглероден отпечатък на своите собствени емисии до 2030 г., като 80% от електроенергията, използвана в нейните помещения, вече идва от възобновяеми източници.