Унищожиха шест самолета след удар по украинско летище

Поразените СУ-27 били използвани за ракетни удари по Крим и по граничните райони

Новини
09:05 - 02 Юли 2024
6575
Унищожиха шест самолета след удар по украинско летище

Шест украински самолета са унищожени при удар по летището в Миргород, Полтавска област, съобщи руският телеграм канал МОЛОТ, като се позовава на информация от „Fighterbomber”. Ударът е бил осъществен с ракети „Искандер“.

Поразените СУ-27 били използвани за ракетни удари по Крим и по граничните райони.

25 украински военнослужещи са убити при ракетното нападение, пише пък „Операция Z: Военки Русской Весны“.

В същото време стана ясно, че Нидерландия скоро ще достави на Украйна първите от обещаните 24 изтребителя Ф-16. Това е съобщило досегашното правителство на страната.

Необходимите разрешителни за доставка на изтребителите за Украйна са издадени, заяви министърката на отбраната Кайса Олонгрен в писмо до парламента преди предстоящата смяна на правителството след месеци на изграждане на коалиция след изборите миналата година.

Тя отказа да уточни колко самолета ще има в първата доставка и кога ще пристигнат в Украйна от съображения за сигурност.

Нидерландия е една от движещите сили на международната коалиция за снабдяване на Украйна с Ф-16, целяща укрепване на въздушната й отбрана срещу Русия.

По-рано нидерландското правителство достави Ф-16 на учебен център в Румъния, където украински пилоти и наземен персонал се обучават да управляват и поддържат самолетите в бойни условия. През април Олонгрен заяви, че очаква обещаните доставки от Дания, Нидерландия и САЩ да започнат до няколко месеца.

В отделно изявление вчера френският технологичен концерн Thales обяви петкратно увеличение на производството на управляеми ракети в своя обект в Херстал, Белгия, с цел повишаване на "боеспособността на въоръжените сили в Европа".

Производството на 70-милиметровите управляеми ракети с лазерно насочване ще се увеличи от 1000 на 5000 до 2025 г., заяви групата.

Предвид "настоящите геополитически предизвикателства, тази инициатива ще спомогне за укрепване на стратегическата автономност на Белгия и за гарантиране на мира и сигурността в Европа", заяви белгийската министърка на отбраната Людивин Дедондер в изявление за медиите.

Според Thales този модел ракета може да се използва на "множество въздушни, сухопътни или морски платформи", при борба с дронове и за удари земя-земя.

Това увеличаване на темповете на производство е наложило инвестиционен план на стойност над 20 млн. евро, подкрепен по-специално от Европейския съюз, който иска да увеличи масово производството на боеприпаси в Европа до 2025 г.

В началото на юни групата обяви, че украинското министерство на отбраната е закупило втора пълна система за противовъздушна отбрана, за да "помогне за защитата на територията си" от руската армия.

Междувременно „Wall Street Journal“ коментира, че Украйна няма сили да провежда никакви настъпателни операции. Американският вестник цитира представител на разузнаването на НАТО, който казал, че Киев успя да натрупа достатъчно сила, за да балансира загубите, но се нуждае от няколко пъти повече, за да започне някаква голяма офанзива.

От своя страна неназован украински официален представител, цитиран от WSJ, призна, че след провала на миналогодишната контраофанзива, в момента армията на Киев е изправена пред задачата да използва западни оръжия, за да задържи позиции.

Руски телеграм канали обаче съобщиха, че Украйна е загубила и Раздоловка. Селището, което е разположено северно от Соледар, беше ключова отбранителна точка. След превземането му, руснаците ще започнат битка за Северск.