United Group продаде клетъчните си кули в България, Хърватия и Словения

Инфраструктурата се оценява на 1,22 милиарда евро без кредити и парични средства

Новини
10:17 - 21 Април 2023
2451
United Group продаде клетъчните си кули в България, Хърватия и Словения

Компанията United Group, която притежава телекома Vivacom у нас, обяви, че продава своята физическа телеком инфраструктура в България, Хърватия и Словения на TAWAL - подразделение на саудитската stc Group.

В рамките на сделката срещу 1,22 млрд. евро собствеността си ще сменят над 4800 кули в трите държави.

Това е първа европейска инвестиция на TAWAL - най-големият доставчик на ICT инфраструктура в Близкия Изток и Северна Африка с общо над 16 000 обекта.

"Сделката ще даде възможност за продължаване на инвестициите в мобилната мрежа, включително плановете за изграждане на около 2000 допълнителни обекта през следващите 20 години, което ще позволи на United Group да продължи да предоставя висококачествени услуги на своите клиенти в дългосрочен план", се посочва в официалното съобщение на United Group.

Към момента тя запазва контрола над кулите си в Сърбия, Гърция, Босна и Черна гора. От United Group заявяват, че ще продължат с успешните си сливания и придобивания и ще търсят възможности за разрастване в рамките на ЕС.

Глобална тенденция е телекомите да отделят физическата инфраструктура и клиентските услуги в отделни бизнеси заради спецификите на всяка една от тези дейности. Подобни процеси се случват и у нас и с трите телекома. Vivacom обаче първи продават този си бизнес на външна компания.

За евентуална продажба на част от мрежовата инфраструктура на United Group се знае още от ноември 2022 г. Появиха се информации, че инвестиционната банка Goldman Sachs е била наета, за да намери купувачи на активите. Това се случи на фона на поскъпващите облигации на United Group заради фактори като висока инфлация и все по-високи лихви.

Междувременно у нас United Group придобиха мрежовата инфраструктура на "Булсатком", включително кулите на компанията.