Университетски преподаватели се обявиха против забраната на ЛГБТ пропагандата в училище

В отворено писмо 348 представители на наши и чужди ВУЗ, както и учени от БАН, призовават президента за вето

Новини
13:28 - 15 Август 2024
1292
Университетски преподаватели се обявиха против забраната на ЛГБТ пропагандата в училище

В отворено писмо представители на академичната общност, учени, преподаватели от български и западни ВУЗ-ове се обявиха срещу промените в закона, които забраниха ЛГБТ пропагандата в училище.

Подписката е отворена и до момента в нея са се подписали 348 университетски преподаватели, сред които проф. Александър Кьосев, проф. Татяна Дронзина, бившият представител на СЗО у нас - Михаил Околийски от Националния център по обществено здраве и анализи, бившата здравна министърка и преподавател проф. Асена Сербезова, основателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев. Тук са и подписите на директора на 107-о основно училище в София Данко Калапиш, както и на политолози и социолози, като Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" и Ружа Смилова, аниматорът и преподавател Тео Ушев, преподавателката по журналистика проф. Нели Огнянова.

С позицията се настоява президентът да наложи вето върху законовите поправки.

"С настоящото писмо призоваваме цялата българска академична общност да се солидаризира с искане за категорично и остро осъждане на гласуваните промени в ЗПУО. Същевременно с това писмо призоваваме Президента на Република България да наложи вето върху измененията в закона, а народните представители -

да отменят този абсурден и позорен проект за институционализация на дискриминацията в училището -

сърцевината на българското общество", пише в документа.

"Искаме на първо място да изразим колективно нашата загриженост и подкрепа към всички трудещи се в българската училищна система, които са под прицела на тази санкция: учители, директори, училищни и настоятелски съвети, на които българското общество е посветило доверие да обучава в дух на хуманизъм и толерантност идните поколения на България", посочват инициаторите на отвореното писмо. Те изразяват загриженост за "последиците от гласуваните изменения върху хуманитарния цикъл от обучение и гражданското образование". Според тях

настоящите законови промени ще създадат не само правни противоречия,

"но и ще въведат дух на смутна автоцензура у учителите, които и без това често са подложени на натиск от всички страни".

"Изразяваме особено силно солидарността си с всички ученици и подрастващи, които се чувстват засегнати понастоящем или ще бъдат засегнати в бъдеще от въпросните изменения", посочват противниците на забраната на пропагандата на нетрадиционната сексуална ориентация. Те осъждат дискриманационния характер на законовите промени, приети по предложение на "Възраждане", и твърдят, че те са обществено зловредни, защото ще доведат до изменения в междуличностните и социалните отношения между ученици, учители, родители и помежду им.

"Тези конфликти със сигурност ще имат умножаващи се последици и няма да се ограничат само и единствено до т.нар. "нетрадиционна сексуална ориентация", категорични са авторите на отвореното писмо.

За тази вечер

пред Президентството е насрочен протест на граждански организации срещу закона,

които вече внесоха 7000 подписа. Те настояват Румен Радев да наложи вето, а в съседство до тях, пред парламента, се готви и контрапротест на хора, които пък държат забраната да бъде обнародвана и подписана от държавния глава.

Забраната за ЛГБТ пропаганда в детските градини и в училищата беше гласувана миналата седмица на първо четене от 154 депутати, а на второ беше приета със 159 гласа "за", като против бяха само от ПП-ДБ.

Самата дефиниция що е то нетрадиционна сексуалност обаче събра доста критики,

поради което този текст беше приет с по-малко гласове - 135. От Съвета на Европа изказаха безпокойство от българския закон и също призоваха да бъде отменен, а евродепутатът Радан Кънев от ПП-ДБ докладва за проблема в ЕП. В същото време забраната беше приветствана от Българската православна църква с позиция на Светия синод в подкрепа на закона.