УНСС започва годината с нови декани на факултетите си

Новини
14:41 - 09 Януари 2024
2753
УНСС започва годината с нови декани на факултетите си

В края на изминалата 2023 г. бяха избрани новите декани, които ще управляват факултетите на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) през следващите четири години, съобщиха днес от висшето училище. Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров поздрави новоизбраните декани и им пожела успех и ползотворна работа.

Новият декан на Общоикономическия факултет е проф. д-р Георги Петрунов, ръководител на катедра “Икономическа социология“. Според проф. д-р Петрунов налице e двойна отговорност. От една страна е задачата да бъдат надградени постиженията на Общоикономическия факултет в обучението на студенти с отлична теоретична подготовка. От друга страна е осъзнаването, че трябва да бъде даден отговор на очакванията фундаменталните научни дисциплини да допринасят за разрешаване на ключовите за икономиката и обществото проблеми; да подготвят хора, притежаващи не само теоретичното знание, но уменията и способностите да разработват и прилагат решения за тези проблеми в практиката.

Проф. д-р Румен Брусарски е избран за втори мандат, за декан на Финансово-счетоводния факултет. Той е дългогодишен преподавател в УНСС. Бил е научен секретар и зам.-ръководител на катедра “Финанси“. Приоритетите на проф. Брусарски в развитието на Финансово-счетоводния факултет са в три основни посоки – учебната работа, научноизследователската дейност и международното сътрудничество. Според проф. Брусарски трябва да се води разумна кадрова политика на приемственост и привличане на млади учени чрез създаване на благоприятни условия за кариерно развитие във факултета, обясняват от пресцентъра на УНСС.

Новият декан на Факултета “Управление и администрация“ е проф. д-р Надя Миронова. Тя е била зам.-декан по учебната дейност на факултета, ръководител и научен секретар на катедра “Управление“. Директор е на Регионалния център за дистанционно обучение (РЦДО) на УНСС в Хасково. По думите ѝ цел на ръководството за следващите четири години ще бъде постигането на по-голяма добавена стойност за всяка катедра чрез съвместни магистърски програми и координация на образователната дейност; съвместна изследователска работа; съвместни публикации, обща рекламна и имиджова дейност. “Духът прави силата, общността създава духа, а всички ние заедно сме общността“, казва проф. д-р Надя Миронова. 

За декан на Факултета “Икономика на инфраструктурата“ за втори мандат е избрана доц. д-р Силвия Терезова. Тя е била зам.-декан по учебната работа на Факултета “Икономика на инфраструктурата“ и научен секретар на катедра “Икономика на търговията“. През 2020 г. е избрана за първи мандат за декан на Факултета “Икономика на инфраструктурата“. Според доц. Терезова дейността на факултета ще бъде насочена към постигане на целите, залегнали в стратегията за развитието на УНСС.

Доц. д-р Светла Бонева е новият декан на Факултета “Международна икономика и политика“. Тя има дългогодишен организационен и управленски опит в УНСС. Била е два последователни мандата зам.-декан на Факултета “Международна икономика и политика“ и главен секретар на УНСС по научноизследователските проекти. Инициатор е за създаването на дуална магистърска програма между УНСС и УНИНТ ( (University of International Studies of Rome, UNINT)- град Рим, Италия, а след стартирането на програмата през 2017 г. е неин координатор. 

Бизнес факултетът също има своя нов декан - проф. д-р Георги Забунов, който е бил зам.-декан на същия факултет, научен секретар и ръководител на катедра “Недвижима собственост“. Според проф. Забунов в последните години Бизнес факултетът е изградил добри и още по-тесни връзки с бизнеса, което той мисли да надгражда и да продължи като тенденция. Това ще е приоритет, който ще бъде в основата на пирамидата на дейностите на Бизнес факултета. Проф. д-р Георги Забунов подчертава, че в ролята си на висше бизнес училище, УНСС е много силен и има уникален опит, затова смята, че по отношение на научноизследователската и публикационната дейност, акцентът пак трябва да бъде върху връзката с практиката. 

Доц. д-р Мирослав Димитров е новият декан на Юридическия факултет на УНСС. Той е бил зам.-декан по научноизследователската дейност на Юридическия факултет и ръководител на катедра “Частноправни науки“. Като първи приоритет в развитието на Юридическия факултет доц. Мирослав Димитров поставя приемствеността, която се изразява в това да се съхрани и надгради, според условията и възможностите, постигнатото от предходното деканско ръководство, което не е малко. Доц. д-р Мирослав Димитров посочи, че ще бъдат вложени усилия за повишаване качеството на преподаване, за да се намали процента на “скъсани” студенти, най-вече на финала, който при специалност “Право“ се изразява в три доста тежки държавни изпитa. 

Проф. д-р Венелин Бошнаков е избран за декан на Факултета “Приложна информатика и статистика". Неговият мандат ще продължи до ноември 2024 г. Работата на факултета е насочена към постигане на целите, залегнали в стратегията за развитието на УНСС, поясняват от висшето училище.