Управата на Бургас даде седмица за узаконяване на сараите на Доган

Общината е наредила премахване на оградата по пътя към лятната вила в парка “Росенец”

Общество
22:38 - 04 Август 2020
3817
Управата на Бургас даде седмица за узаконяване на сараите на Доган

Община Бургас е наредила премахване на оградата по пътя към лятната вила на Ахмед Доган в парка “Росенец”, след като миналата седмица установила, че е поставена в нарушение. Освен това иска до 7 дни да получи документацията за сградите в парцела, за чието въвеждане в експлоатация изобщо не била уведомена.

“На строежа липсва информационна табела съгласно чл. 13 от Наредба №2. На строителната площадка не се извършват тежки строително-монтажни работи. Поставената ограда препятства преминаването през общинския път. Установен е бетониран път през съседен имот - публична държавна собственост, за който в община Бургас не са издавани строителни книжа”, обясниха от местната власт основанията за премахване на оградата. Но уточниха, че общинската улица никога не е водела до морския бряг.

Проверката на местната администрация била извършена миналата седмица, след като общинарите гласуваха отмяна на ПУП-а за Отманли, в който попада и улицата до лятната резиденция на почетния председател на ДПС.

“На собственика, строителния надзор и строителя е дадено предписание в 7-дневен срок да бъдат представени в община Бургас съставените по време на строителството актове и протоколи за строежите в имота с цел да се установи правомерно ли са обитавани.

"Режимът за въвеждане в експлоатация на сградите в имота е регистрационен и към днешна дата при нас не са постъпвали заявления за регистриране и издаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация”, добавят от кметството. Фирмата собственик на т. нар. летен сарай на Доган “Хермес Солар” била уведомена, че ако не представи въпросните документи в срок, общината ще предприеме действия по забрана на ползването на сградите в имота и принудително премахване на строителната ограда, ограничаваща преминаването по общинския път.

Малко преди това да стане ясно, съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов направи втора акция на “Росенец”. Първата му през юли, когато дебаркира там с лодка и бе бутан обратно във водата от гардовете на НСО, запали искрата на протестите. Този път Иванов и хората му бяха пропуснати от охраната и стигнаха до ивицата. На място се видя, че половината ограда, която затваряше пътя, е премахната и до плажа се стига свободно, даже е поставена скара за по-безопасно преминаване.