Управляващата партия в Япония не иска визита на Си Дзинпин

Редица държави критикуват Пекин за приемането на спорния закон

Свят
11:37 - 03 Юли 2020
572
Управляващата партия в Япония не иска визита на Си Дзинпин

Управляващата Либерално-демократична партия в Япония се противопостави на организирането на държавното посещение на китайския президент Си Дзинпин на фона на ситуацията около закона за гарантиране на националната сигурност в Хонконг. Това съобщи в петък телевизия NHK.

Партията възнамерява да подготви резолюция и да я представи на правителството. Документът ще съдържа призив за отмяна на отложеното поради коронавирус посещение на китайския лидер в Япония.

Либерално-демократичната партия също изразява сериозна загриженост относно нарастващия брой арести в Хонконг на фона на приемането на закона. Освен това депутатите изискват да се изработят редица мерки за защита на японските граждани, живеещи в Хонконг.

Преди това японското правителство беше много ентусиазирано да подготви посещението на китайския лидер, който според премиера Шинцо Абе трябваше да отвори "нова глава" в отношенията между двете страни.

Си Дзинпин се очакваше в Япония през април, но пандемията на новия коронавирус в КНР предотврати пристигането му. Японският външен министър Тошимицу Мотеги заяви през юни, че е твърде рано да се говори за нова дата за посещението на председателя на КНР.

На 30 юни Постоянният комитет на Всекитайското събрание на народните представители (парламентът на страната) прие закон за гарантиране на националната сигурност в Хонконг. Той има за цел да предотврати престъпления като сепаратизъм, тероризъм, подкопаване на държавната власт и конспирация с чуждестранните сили и предвижда живот като смъртно наказание. Според закона централните власти на КНР ще създадат в града специални агенции за държавна сигурност, които няма да бъдат подчинени на юрисдикцията на администрацията в Хонконг.

Редица държави критикуват Пекин, като твърдят, че приемането на такъв закон нарушава принципа "една държава - две системи". В отговор китайските власти призоваха да не се намесват във вътрешните работи на Китай.