Управляващите готвят закон срещу произвола на колекторите

На фона на кризата, хората са подложени на психологически и физически натиск от събирачите на вземания, заяви Корнелия Нинова

Новини
15:11 - 06 Януари 2022
1729
Управляващите готвят закон срещу произвола на колекторите

Закон, който да предпази домакинствата от произвола на събирачите на дългове започват да пишат управляващите. Вицепремиерът Корнелия Нинова свика в парламента експертен съвет на коалицията, в който да бъде задвижен проектът.

„След тежките кризи, които настъпиха в България – икономическа, енергийна и социална и повишението на цените, хората са подложени на психологически, а на някои места по наша информация – и на физически натиск за събиране на вземания.

Целта ни е държавата да си влезе в ролята и да защити семействата и домакинствата от колекторския произвол“, обясни Нинова.

Тя посочи, че дейността на този тип дружества не е достатъчно добре уредена – даже не е ясно с какви средства си служат те, за да извършват дейността си. Затова вероятно в Закона за защита на потребителите ще влязат правила и ред по събиране на вземанията.

Ще има и възможност за съдебно обжалване. Ще се въведе и ред по отношение на допълнителните такси и лихви, които натоварват длъжниците в момента.

Важен въпрос е информираността им. Според Нинова още при подписването на споразумението за кредит трябва да е ясно, че задължението може да бъде прехвърлено. Няма да се позволява и колекторите да могат просто да поставят публични обяви пред жилищата, а ще бъдат задължени лично да уведомят нередовните платци.

При работата по новия закон ще се търси мнението и на потребителски организации.

Според Нинова сега има политическа воля за решаване на въпроса, но със сигурност ще има съпротива: „Обяснявам си предишното зацикляне на закона с такъв отпор, вероятно някой се е огънал“.

Сега очакването ѝ е до края на февруари законът да стане факт.