Управляващите сменят цялата КЗК

Месец след приемането на поправките трябва да се изберат нови членове, като мандатът им вече няма да е 7 години, както досега, а ще бъде намален на 5

Новини
19:39 - 14 Април 2022
4490
Управляващите сменят цялата КЗК

Управляващата коалиция сменя членовете на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Партньорите са внесли в парламента промени в Закона за защита на конкуренцията, с които се прекратяват мандатите на сегашната КЗК, пише "24 часа".

Месец след приемането на поправките трябва да се изберат нови членове, като мандатът им вече няма да е 7 години, както досега, а ще бъде намален на 5. Вече ще има и двама заместник-председателя на комисията. В момента той е само един.

Новите членове на регулаторния орган трябва да отговорят на определени критерии, гласят още промените в закона - да не са били собственици или съдружници в обявени в несъстоятелност дружества, членове на управителни и контролни органи на фирми в несъстоятелност през последните две години, предхождащи датата на несъстоятелността, ако има неудовлетворени кредитори.

Вицепремиерът Асен Василев вече намекна, че КЗК не си върши работата и е възможно да се стигне до смяна на членовете му. Поводът беше рязкото вдигане на цените на горивата. 

Председател на КЗК в момента е Юлия Ненкова, която зае този пост през 2016 г. по времето на кабинета на Бойко Борисов. Тя е майка на Александър Ненков, който е депутат от ГЕРБ. По време на третото правителство на Борисов в началото на миналата година мандатът й, както и този на останалите членове на комисията, беше удължен от 5 на 7 години.