УРА: Газ отново потече по "Северен поток-1"

След 10-дневно прекъсване, Русия пусна синьото гориво

Икономика
08:49 - 21 Юли 2022
4710
УРА: Газ отново потече по "Северен поток-1"

Доставките на газ по тръбата "Северен поток-1" са възобновени след края на редовната годишна профилактика, потвърди говорител на компанията за ДПА.

Русия започна да изпраща газ по най-големия си газопровод за Европа след 10-дневен период на поддръжка, съобщават от Nord Stream AG.

Притокът на газ бе възобновен в четвъртък, съобщи пред Bloomberg говорител на оператора на газопровода.

Възстановяването на потоците до исканите нива ще отнеме известно време. "Газпром" отказа да коментира темата.

Възобновяването на доставките ще облекчи положението на континента, който се надпреварва да складира гориво преди зимата. Поръчките за доставка на газ сигнализират, че износът по тръбопровода ще бъде възобновен на 40% от капацитета, същото ниво отпреди профилактиката. 

Износът на руски газ за Европа е на многогодишно дъно, което води до ескалация на енергийната криза.

Според Goldman Sachs Group Inc. притокът от 40% може да доведе до спад на цените.

„Големият брой клиенти, които са очаквали газопроводът да остане на нулево ниво след профилактиката, предполага, че е вероятно да се стигне до разпродажба на европейските пазари на газ и спад под сегашните цени“, твърдят анализатори на банката.

Преди това имаше опасения, че Москва може напълно да разреши да спре подаването на газ след десетдневната профилактика и по този начин да задълбочи енергийната криза. След нападението на Русия над Украйна Западът наложи санкции срещу нея. На свой ред Русия спря изцяло или частично доставките на газ за европейските страни.