Ура! Вдигат двойно командировъчните

Парите за гориво вече ще се възстановяват на база комбинирания, а не средния разход на колата

Новини
18:59 - 30 Януари 2023
2613
Ура! Вдигат двойно командировъчните

Двойно да се увеличи минималната сума на дневните пари за командировки в рамките на България, които предприятия, бюджетни организации, институции и др. заплащат на служителите си. Това предвижда промяна в наредбата за командировъчните, публикувана за обществено обсъждане от Министерския съвет.

Недоволство заради ниските командировъчни пари както в страната, така и в чужбина се зароди в края на миналата година. За увеличението им настояха от КНСБ. Наредбата за командировъчните в чужбина не е пипана от 19 г., а за тези в страната - от 15 г. Така и към днешна дата, когато работникът е на командировка в страната, работодателят му дължи най-малко 10 лв. на ден, а ако остане за нощувка - 20 лв. Размерът на дневните пари за ЕС пък е около 35 евро.

Миналата седмица от Министерския съвет публикуваха предложение за увеличение на командировъчните пари за чужбина. То предвижда те вече да се изчисляват в евро за всички дестинации. Освен това отпада и възможността чиновници да пътуват в бизнес класа на дълги полети.

Сега от правителството предлагат минималният размер на дневните пари за командировка в България да стане от 20 на 40 лв. А когато служителите пътуват за командировка с личен автомобил, горивото вече няма да се плаща на база средния разход, а на комбинирания от градския и междуградски път.