Ура! Започва строителството на четири лота от АМ „Хемус”

Натрупали са се 584 календарни дни забавяне в изпълнението на проекта

Новини
16:44 - 18 Юли 2024
1274
Ура! Започва строителството на четири лота от АМ „Хемус”

Строителството на четири участъка на магистрала „Хемус” ще започне до края на годината.

Трасето е от връзката с пътя Плевен – Ловеч до пътя Русе – Велико Търново, както и от Лозница до Буховци. Това стана ясно по време на изслушване в Народното събрание на министъра на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова и председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Йордан Вълчев.

„Факт е, че строителството на АМ „Хемус“ беше с бързи темпове и според заложените срокове в договорите можеше да е готова през 2024 г. За съжаление около проекта бяха създадени редица неуредици, което отложи завършването ѝ.

За последните три години няколко пъти е спирано строителството и са се натрупали 584 календарни дни забавяне в изпълнението.

Към момента индексациите по „Хемус“ възлизат общо на 37,07 млн. лв. без ДДС. Те са само за дейности, изпълнени след 30 юни 2021 г. Оскъпяването ще нарасне с още 30-40% при стартиране на дейностите”, заяви  Коритарова. Тя добави, че 52-километровата отсечка от Боаза до връзката с пътя Плевен – Ловеч трябва да е готова до края на 2026 г.

За АМ „Черно море“ се очаква през 2025 г. да има постановено решение по ОВОС. След това ще започне разработване на парцеларен план, идеен проект, подробен устройствен план и отчуждаване на частни имоти, каза още Коритарова.